ΧΑ: Μια "ανάσα" πριν τις 570 μονάδες εν μέσω EwG

ΧΑ: Μια "ανάσα" πριν τις 570 μονάδες εν μέσω EwG
Παραμένει η χαμηλή συναλλακτικότητα - "Άλμα" για Μυτιληναίο

Κι ενώ όλα έδειχναν ενδοσυνεδριακά ότι το Χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει άλλη μία μέρα στα ίδια επίπεδα, ένα μικρό κύμα αγορών κατά το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης ήταν αρκετό για να ανεβάσει το Γενικό Δείκτη μια ανάσα πριν τις 570 μονάδες, σε υψηλά ημέρας. Η εικόνα στο ταμπλό υπήρξε αρκετά πιο ικανοποιητική σε σχέση με… ό,τι μας έχει συνηθίσει, ωστόσο η χαμηλή συναλλακτικότητα επιμένει, καθώς ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ, παρόλο που κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης φάνηκε να καταγράφεται σχετικά υψηλή κινητικότητα.

Όσον αφορά τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, ηCiti(και παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της), εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, και ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία αρκετά μακρινή υπόθεση.

Η πιο σημαντική είδηση της ημέρας αποτελεί φυσικά τοΕuroWorkingGroup, όπου το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται σήμερα στο "τερέν" των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στον απόηχο του χθεσινού νέου "όχι" από τον κ. Σόιμπλε για παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και της προειδοποίησης από πλευράς του επιτελείου του κ. Ρέγκλινγκ (ESM) μετά το ραντεβού που είχε με τον Τσακαλώτο για την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισεμε κέρδη 0,90% στις 568,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 565,39 μονάδων (+0,40%) και 568,78 μον. (+1%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα22,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 31,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 681 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,97%, στις 1.512,33 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 735,18 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,99% στις 634,72 μονάδες.

Στοταμπλότώρα την παράσταση έκλεψε η μετοχή τηςΜυτιληναίος, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,14% και στα 4,15 ευρώ, στον απόηχο της πρότασης που ετοιμάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη λύση της διαφοράς με την Αλουμίνιον. Επίσης, ξέσπασμα υπήρξε και στη μετοχή τωνΕλληνικών Πετρελαίων, η οποία αν και μέχρι τις 14:00 εκινείτο πέριξ των επιπέδων των 3,80 ευρώ, με την ανακοίνωση της πρότασης επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, βρέθηκε αργά και σταθερά υψηλότερα, εωσότου έκλεισε με κέρδη 2,38%.

Εκτός των δύο παραπάνω, ηΕΧΑΕ, οΟΛΠκαι ηAlpha Bankσημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του +1% έκλεισν οι Jumbo, Λάμδα, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ. Μάλιστα, ο τελευταίος κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τις 16:00, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα εκινείτο μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΟΠΑΠ, Motor Oil,ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤ Τέρνα και Εθνική.

Στοναντίποδα, η Aegean σημείωσε απώλειες 1,45%, ενώ η ΕΥΔΑΠ περιόρισε και πάλι στο κλείσιμο το ποσοστό των απωλειών της, στο -0,56%. Η μετοχή κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή της, επηρεασμένη σαφώς από τις εξελίξεις με την ένταξή της στο Υπερταμείο. Πτωτικά έκλεισαν και οι Τιτάν και Ελλάκτωρ, ενώ ακριβώς στα 0,50 ευρώ, αμετάβλητη, έκλεισε η Eurobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ