ΧΑ: "Χλιαρή" άνοδος μετά το πολυνομοσχέδιο

ΧΑ: "Χλιαρή" άνοδος μετά το πολυνομοσχέδιο
Οριακά κέρδη με στήριξη από επιλεγμένα blue chips κι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλέινει με οριακά κέρδη λίγο πάνω από τις 563 μονάδες, κέρδη που «ροκανίστηκαν» δυστυχώς λόγω ήπιων ρευστοποιήσεων στις τράπεζες κυρίως στο φινάλε, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δείκτης κινούνταν υψηλότερα, προσεγγίζοντας τις 570 μονάδες. Βασικό στήριγμα από τα blue chips υπήρξε το δίδυμο ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, ενώ τα Ελληνικά Καλώδια συνεχίζουν την άνοδο. Παράλληλα θετικά έδρασε και το κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωαγορές μετά και πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στο θέμα της Deutsche Bank. Η συναλλακτικότητα παραμένει ωστόσο σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, με τον τζίρο σήμερα να μην ξεπερνά ούτε τα 20 εκατ. ευρώ…

Και όλα αυτά την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κάτι που όπως φαίνεται (και αρκετά αναμενόμενο βέβαια) η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει και δε… συγκίνησε τους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν μάλλον «χλιαρά» στη –θετική όσο να’ ναι- εξέλιξη αυτή. Περισσότερο αρωγός στη σημερινή –οριακή- άνοδο υπήρξαν οι ευρωαγορές. Ο "πονοκέφαλος" για τη Merkel από τα προβλήματα της Deutsche Bank παραμένει ωστόσο, παρά τη σημερινή ανάκαμψη της μετοχής. Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, το γεγονός ότι Deutsche Bank και Volkswagen αντιμετωπίζουν ποινές δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για άσχημη συμπεριφορά, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη γερμανική οικονομία.

Πίσω στα δικά μας, η αγορά αναμένει ορισμένες ακόμη κρίσιμες εξελίξεις. Το ΥΠΟΙΚ οφείλει να καταθέσει στη Βουλή την άλλη Δευτέρα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2017 που θα φέρει τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο τα οποία στηρίζονται στο καλό σενάριο της ύφεσης 0,3% φέτος και της ανάκαμψης 2,7% το 2017. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να παρουσιάσουν στον SRM, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης, πλάνα επιβίωσης σε πιθανό "ατύχημα" που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του bail - in.

Στα της συνεδρίασης τώρα, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,13% στις 563,15 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 563,12 μονάδων (+0,13%) και 569,15 μον. (+1,20%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα18,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,12%, στις 1.497,74 μονάδες, ενώ στο +0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 732 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 1,44% στις 628,49 μονάδες.

Στοταμπλότώρα αν και ενδοσυνεδριακά τα κέρδη των Alpha Bank και Eurobank ξεπέρασαν το 2,6%, τελικά οι δύο μετοχές έκλεισαν με απώλειες 2,61% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ και η ΔΕΗ, από το +3,76% τις πρώτες ώρες, έκλεισε στο -1,88%, υπό τα αρνητικά σχόλια των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε σήμερα. Η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 1,66%, η Λάμδα κατά 1,31% και η ΕΧΑΕ κατά 0,97%. Στοναντίποδα, οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο κράτησαν το θετικό πρόσημο του δείκτη, σημειώνοντας κέρδη άνω του 2,5%, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, Grivalia, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΕΕΕ, Τιτάν και ΟΤΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ