ΧΑ: Ευρώπη και Deutsche Bank δεν το αφήνουν να... "αγιάσει"

ΧΑ: Ευρώπη και Deutsche Bank δεν το αφήνουν να... "αγιάσει"
Περιόρισε τις απώλειες παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις - Αναμένει το νομοσχέδιο η αγορά

Με… τις ελάχιστες δυνατές ζημιές τη «γλίτωσε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη και το γενικότερο ρευστό κλίμα στις τράπεζες, κατάφερε να διατηρήσει τουλάχιστον ανέπαφο το επίπεδο των 560 μονάδων. Τα πρόσημα των -τραπεζικών και μη- blue chips υπήρξαν μικτά, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε για άλλη μια φορά σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος τιμών (πέντε μονάδων), παρουσιάζοντας χαμηλή συναλλακτικότητα, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης δεν άφησαν ασυγκίνητη την εγχώρια αγορά. Οι πίεσεις συνεχίζονται και σήμερα, με τηνDeutsche Bank, την Commerzbank και τις ιταλικές τράπεζες να πρωταγωνιστούν, και τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μετά την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, βιώνουμε πλέον και επίσημα τη γερμανική τραπεζική κρίση. Παράλληλα η αγορά ανέμενε με ανησυχία να καλύψει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ το άσχημο ευρωπαϊκό κλίμα δεν αφήνει να αποτυπωθεί η ικανοποίηση από την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Βέβαια, ακόμη και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση δεν δείχνει να το διευθετεί χωρίς αναταράξεις, ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για να κλείσουν πολλά ζητήματα.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεαπώλειες 0,21%στις562,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 559,92 μονάδων (-0,65%) και 565,27 μον. (+0,30%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα26,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,45 εκατ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 1.495,92 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 731,039 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,31% στις 637,69 μονάδες.

Στο ταμπλό, μόνο ηΕθνικήδεν κατάφερε να ανατρέψει το άκρως αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς έκλεισε στο -2,67%. Αντιθέτως, ηEuobank, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -4,37%, τελικά έκλεισε με κέρδη 1,39%, αφού έφτασε πέντε λεπτά πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης ακόμη και στο +3,17%.Alpha BankκαιΠειραιώςολοκλήρωσαν χωρίς μεταβολή, ανακάμπτοντας όμως από τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Την Εθνική, όμως ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ, οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Jumbo. ΔΕΗ και Μυτιληναίος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες 0,37% και 0,26% αντίστοιχα.

Στοναντίποδα, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ υπεραπέδωσαν σήμερα, σημειώνοντας κέρδη 3,24% και 3,17% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΕΕ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

ΣτονMid Cap, σήμερα ανέκεμαψε και η μετοχή της Αττικής, η οποία χτες κατέρριψε εκ νέου τα ιστορικά της χαμηλά, καταγράφοντας κέρδη 22,50% στα 0,0490 ευρώ, ενώ συνέχισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα εντυπωσιακά της κέρδη η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων, κλείνοντας στο +27,50%. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε την πτωτική της πορεία, κλείνοντας σήμερα στο -12,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ