ΧΑ: "Φτου κι απ' την αρχή" με "βουτιά" στις 563 μονάδες

ΧΑ: "Φτου κι απ' την αρχή" με "βουτιά" στις 563 μονάδες
Οι τράπεζες "διέγραψαν" τα κέρδη της Παρασκευής με πιέσεις από Ευρώπη

Απογοητευτικό ήταν το ξεκίνημα της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει «βουτιά» σχεδόν 10 μονάδων, διαγράφοντας τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. Αρνητικό ρόλο έπαιξε το γενικότερο απαισιόδοξο ευρωπαϊκό κλίμα, με τους επενδυτές να μη χρειάζονται «και πολλά» για να προχωρήσουν σε profit-taking μετά και την άνοδο της Παρασκευής. Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν ο συνήθης ύποπτος τραπεζικός κλάδος (ο οποίος άλλωστε ήταν υπεύθυνος και για την προηγούμενη άνοδο), ενώ ο τζίρος «κατρακύλησε» στα συνηθισμένα χαμηλά επίπεδα, μη μπορώντας να ξεπεράσει τα 32 εκατ. ευρώ αυτήν τη φορά.

Πάντως, σήμερα ήταν επίσης μια άσχημη μέρα και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τους κυριότερους δείκτες να κινούνται με σημαντικές απώλειες. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες, Deutsche Bank καταρρίπτει νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς υποχωρεί κατά 8%, εν μέσω φόβων γύρω από την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας. Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, με "κομμένα τα φτερά" αναχωρούν, ξανά σήμερα οι θεσμικοί, για το roadshow στο Λονδίνο, όπου τους περιμένει η "ψυχρολουσία" από τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στο τραπεζικό συνέδριο - "θεσμό" της Bank of America Merrill Lynch που πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεαπώλειες 1,82%στις 563,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 571,46 μονάδων (-0,45%) και 561,37 μον. (-2,21%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα31,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 54,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 370 χιλ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 2,45%, στις 1.496,66 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 733,89 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 6,09% στις 639,70 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, η "δυσμένεια" αυτή φάνηκε στο -7,43% της Εθνικής, στο -6,90% της Πειραιώς, στο -5,56% της Αlpha Bank και στο -5,08% της Eurobank. Μάλιστα, πάνω από το 80% των τεμαχίων που διακινήθηκαν στην αγορά σήμερα ήταν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ το 40% εξ αυτών διακινήθηκε στη μετοχή της Εθνικής.

Τις τραπεζικές μετοχές ακολούθησαν οι Jumbo και Aegean, οι απώλειες των οποίων διαμορφώθηκαν στο 3,07% και 3,17% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Λάμδα, Grivalia και ΔΕΗ. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΜΕΤΚΑ, ενώ ήπια πτωτικά κατάφεραν να κλείσουν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Motor Oil και Folli Follie. Μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Τιτάν κατάφεραν να κλείσουν θετικά.

Παράλληλα, η προσοχή της αγοράς σήμερα στράφηκε στο "δίδυμο" Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, μετά την ανακοίνωση για διασυνοριακή συγχώνευσή τους δι’ απορροφήσεως των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών από την εταιρεία Cenergy Holdings, την οποία αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των τριών θυγατρικών της Viohalco.

Η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων έκλεισε κέρδη 29,03% στα 0,8000 ευρώ, ενώ εκείνη της Σωληνουργίας Κορίνθου υποχώρησε κατά 30% στα 0,6510 ευρώ, καθώς οι δύο μετοχές κινήθηκαν με βάση τη σχέση αναταλλαγής που ανακοινώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ