Το παιχνίδι του Χρηματιστηρίου

Το παιχνίδι του Χρηματιστηρίου
Ανακυκλώνουν το χρήμα που είχαν βάλει κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τον περασμένο Νοέμβριο οι ξένοι και δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουν άλλο.

Βγαίνουν πωλητές με αφορμή τα… κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη, όπως το Brexit και επανατοποθετούνται σταδιακά, όταν το κλίμα πάει να φτιάξει ή φαίνεται ότι οι κραδασμοί απορροφούνται, όπως εκδήλως συνέβη στις αγορές και βεβαίως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, την περασμένη Τρίτη. 7

Σύμφωνα με Eλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, το Χ.Α. αποτελεί μία αγορά στην οποία παίζουν τέσσερις μετοχές κι αυτές είναι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το πολύ τρία με τέσσερα χαρτιά ακόμα, όπως ο Τιτάνας, ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ και τέλος. Είναι μία αγορά η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει υποβιβαστεί σε αναδυόμενη από την Morgan Stanley και πριν από τρεις μήνες σε αναπτυσσόμενη (developed) από τον οίκο FTSE. Οι τοποθετήσεις των ξένων στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου στο 0,1% του global χαρτοφυλακίου τους. Που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο (σ.σ. διότι δίνουν λόγο στους μετόχους τους) οι τοποθετήσεις τους να κινούνται σε αυτό το ποσοστό.

«Αν δεν υπάρξουν λόγοι και προϋποθέσεις αντίδρασης, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό το ποσοστό, το οποίο μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά φανταστείτε ότι κάθε χώρα έχει αγορά», υποστηρίζει ο κ. Γ. Σαμουηλίδης, της Οrange Partners στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με άλλους διαχειριστές, ότι το Χ.Α. θα κινηθεί on the wave το επόμενο διάστημα κι ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα φαίνεται ότι λειτουργεί σπασμωδικά με αφορμή το Βrexit. Πέραν του ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η τάση για το επόμενο διάστημα, δεν παύουν να υποστηρίζουν όμως, ότι τα υψηλά που ήταν να δούμε για φέτος, τα είδαμε. Κι αυτά ήταν οι 18.053 μονάδες για τη Wall Street, οι 10.860 μονάδες (σ.σ. αρχές Ιανουαρίου) για τον Dax, οι 4.637 για τον Cac στο Παρίσι και οι 3.267 για τον Eurostoxx, τον λεγόμενο πανευρωπαϊκό δείκτη. Για δε το Χ.Α. τα υψηλότερα επίπεδα για φέτος ήταν οι 660 μονάδες και τα χαμηλότερα οι 420 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Το αν υπάρξουν σημάδια αυτονομίας, όπως έγραφε το «MoneyPro» την περασμένη εβδομάδα, θα αφορούν συγκεκριμένες μετοχές κι αυτές θα κινηθούν, αν συμβεί κάτι τέτοιο, από το εγχώριο χρήμα. «Ο λόγος του Brexit είναι σοβαρός και απασχολεί το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», υποστηρίζει ο κ. Ε. Χαρατσής διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή. Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν την περασμένη Τρίτη έγινε γνωστό ότι η Goldman Sachs «κούρεψε» τις τιμές στόχους των τραπεζών. Ο οίκος έδωσε νέο στόχο για την Alpha Bank στα 2,35 ευρώ από 3,3 ευρώ ενώ διατήρησε τη σύσταση «buy». Παράλληλα, κατέβασε την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,25 από 0,35 ευρώ με σύσταση «neutral», αλλά και την τιμή για Eurobank στο 0,9 ευρώ από 1,4 ευρώ, διατηρώντας επίσης σύσταση «neutral». Είναι σημαντικό, όπως σημειώνουν χρηματιστές, ότι ο οίκος δεν υποβάθμισε τις συστάσεις, ενώ επισήμανε ότι δεν βλέπει να «εκτροχιάζεται» η αναμενόμενη ανάκαμψη για τις τράπεζες.
Πέραν όμως του Brexit, το σοβαρότερο θέμα είναι τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με ξένους επενδυτές, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει αγορά για την ανακεφαλαιοποίηση και πολλές από τις 50 τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πλευρές. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στα stress tests – καθώς είναι πιο ασφαλείς όταν κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα τoυ λόγω capital controls

ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα, η απόφαση των Βρετανών για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απλώς έφερε τα πάνω κάτω στο σύνολο των αγορών, αλλά επηρέασε δυσμενώς τις ισοτιμίες νομισμάτων και τις αποδόσεις των ομολόγων. Σε έκθεσή της στις αρχές της εβδομάδας η Societe Generale εκτιμούσε ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει επιπλέον κατά 10% και το ευρώ περίπου 5% μέσα στο επόμενο 12μηνο. Η στερλίνα θα διαπραγματεύεται στο 1,20 έναντι του δολαρίου καθώς η βρετανική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και θα αυξηθεί η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία. Η ζημία για την Ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται προς το 1,08 τις επόμενες εβδομάδες. Η στερλίνα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έφτασε στα τάρταρα σε σχέση με το ευρώ, στα επίπεδα του 0,828 και στο 1,33 σε σχέση με το δολάριο…

Τα ομόλογα και ο... ασφαλής χρυσός

Αυτοί που κερδίζουν από τις κρίσεις είναι οι Γερμανοί! Δηλαδή, όπως συμβαίνει και στο… ποδόσφαιρο, όπως σχολίαζε treasurer στο dealing room της Εθνικής. Έτσι λοιπόν, μετά το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών στο -0,11% στις 24 Ιουνίου του 2016, δηλαδή την ημέρα του δημοψηφίσματος, το 10ετές γερμανικό ομόλογο παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά στο -0,10% με βάση το ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025. Θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015. Σχεδόν όλη η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται υπό του μηδενός σε απόδοση και πλησιάζει το ακραία στρεβλωμένο σενάριο της Ελβετίας… Και όλα αυτά λόγω του Brexit και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην Ελλάδα θυμίζουμε ότι το ετήσιο ομόλογο λήξης 2017 που είχε φτάσει έως 59% πριν από ένα χρόνο, υποχώρησε έως το 5,42% πριν από εβδομάδες, για να διαμορφωθεί κοντά στο 8,73%, λόγω Brexit. Η ελληνική 10ετία λήξης 2026 βρίσκεται μεταξύ 67,5 με 69 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 8,73% και 8,43%. Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο ασφαλές καταφύγιο, τουλάχιστον για φέτος, αποδεικνύεται και πάλι ότι είναι ο χρυσός. Που μέσα σε ένα μήνα κι όσο πλησίαζε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέρριπτε το ένα υψηλό έτους μετά το άλλο και πλέον διαπραγματεύεται στα υψηλά των 1.350 δολαρίων ανά ουγγιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ