Κοτζιάς-Μπορίσοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας

Κοτζιάς-Μπορίσοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας
Πυκνώνουν στο επόμενο διάστημα οι επαφές Ελλάδας - Βουλγαρίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την «εξαιρετικά καλή» συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό των γειτόνων Μπόικο Μπορίσοφ συνοδευόμενος από τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ.

«Υπάρχουν πολλές συναντήσεις με τη βουλγαρική πλευρά που θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, μιας και Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Μπορίσοφ, αποτελούν άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας για τη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο ΥΠΕΞ στο Independent Balkan News Agency, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να οργανωθούν περισσότερες άτυπες συναντήσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κρατών.

«Η πρώτη που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, η δεύτερη είναι να επισκεφθεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την Ελλάδα και η τρίτη είναι η επανάληψη της Διαβαλκανικής τον προσεχή Οκτώβριο», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι κατά τη συνάντηση, με τον κ. Μπορίσοφ, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η «προετοιμασία της αυριανής Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, το περιεχόμενό της και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μέσω αυτής, όπως είναι τα οικονομικά, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος μας στην περιοχή, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι ο πολιτισμός, η έρευνα, η συνεργασία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

Συζητήθηκαν επίσης, όπως προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, οι καθ' αυτό διμερείς σχέσεις όσον αφορά στην κοινή δράση και τα κοινά έργα που μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες, μεγάλα έργα όπως είναι σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι, και ενεργειακά, αλλά και μικρότερα έργα που αφορούν τις διασυνοριακές σχέσεις.

Από τα θέματα συζήτησης δεν μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός, «όπως ήταν φυσικό, καθώς είναι γνωστό πόσο λατρεύουν οι Βούλγαροι την Ελλάδα και πόσο συχνά έρχονται», όπως είπε ο κ. Κοτζιάς.

Κυρώθηκαν οι συμφωνίες συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο κυρώνονται οι συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Υπέρ της συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία αφορά το καθεστώς των Δυνάμεων των δύο χωρών, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων ενώ κατά τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών» και του ΚΚΕ που καταψήφισε, είχε και η συμφωνία με το μνημόνιο κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Παράλληλα, κυρώθηκε κατά πλειοψηφία και η Προγραμματική Συμφωνία (Programme Arrangement) σχετικά με το "MIOS", τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι με την κύρωση της Συμφωνίας για την Κυκλοφορία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα από τα όρια του παλαιού FIR Αθηνών.

Όπως είπε, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει νέους κανόνες για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πτήσεων, και σημείωσε ότι με την δημιουργία πλέον ενιαίων ευρωπαϊκών συνόρων, διασφαλίζονται περαιτέρω τα ελληνικά εναέρια σύνορα.

« Είναι κάτι αντίστοιχο με τη συμφωνία για τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα», τόνισε και προσέθεσε:

«Όταν λέω παλιά σύνορα εννοώ ότι δεν αλλάζει το FIR Αθηνών που υπάρχει σήμερα, το ελληνικό FIR, με το νέο FIR το οποίο ενοποιεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, τους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Δηλαδή, δεν έχουμε αλλαγές σε σχέση με τις εθνικές διεκδικήσεις. Η μόνη μας συμμετοχή με αυτή τη συμφωνία είναι ακριβώς για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν οι θέσεις που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Ουρανού, και αυτό αφορά, για παράδειγμα, και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

«Ένα απ' αυτά είναι τα UAV. Τα UAV, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πλέον της μόδας, πετούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μεσόγειο, χωρίς όμως, για την Ελλάδα, να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο. Πρέπει, το νομικό πλαίσιο αυτό να υπάρξει και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ασφάλεια πτήσεων», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενος στις δύο άλλες συμφωνίες, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε τυχόν διενέξεις που έχουν τα κράτη αυτά με άλλα στην περιοχή, και αυτό -όπως είπε- το έχουμε καταστήσει σαφές τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους εταίρους μας.
«Οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο ενδυναμώνουν τις καλές παραδοσιακές σχέσεις που έχει η χώρα μας, αλλά τονώνουν και το γεωπολιτικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν πεδίο σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας», υπογράμμισε.

«Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα είναι μηδενικές»

Ακόμα, ο ΥΠΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει την κρατική αμυντική βιομηχανία και έδωσε έμφαση στην εγχώρια παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόλις τελειώσει το εμπάργκο της Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή καλάσνικοφ στην Πάτρα».

«Λαμβάνοντας την πιστοποίησή τους από το ΝΑΤΟ θα μπορεί να τα πουλούμε σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα ενδιαφέρεται να τα προμηθευτεί», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί νέες συμφωνίες στα ΕΑΣ, όπως με την Ινδία για το οπλικό σύστημα «Άρτεμις» που είχε παραμείνει στα συρτάρια, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη ναυπήγηση υποβρυχίων από τα ναυπηγεία μας.

Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμα ότι με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει και θα καταθέσει στη Βουλή το υπ. Εθνικής Άμυνας, θα δίνεται η δυνατότητα να πουλούμε εύχρηστο μη επιχειρησιακό υλικό που έχουμε στις αποθήκες μας σε χώρες που ενδιαφέρονται.

Όπως είπε, η διαδικασία πώλησης θα είναι με βάση ό,τι ισχύει σε όλες τις χώρες, και θα γίνεται ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός, με ανοικτές πρόσφερες που θα μπορούν να τις βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι.

Κλείνοντας, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα είναι μηδενικές.

«Φαίνεται ότι η ναοτοϊκή παρουσία στο Αιγαίο δεν περιόρισε απλά τις ροές, αλλά έχουν σταματήσει να ξεκινούν οι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές, σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε να ισχύει νότια της Ιταλίας», σημείωσε.

Επισήμανε δε, ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι δυνατότητες φιλοξενίας των προσφύγων τονίζοντας ότι «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν έμεινε στη χώρα μας χωρίς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ