H αβεβαιότητα, ο εκνευρισμός, οι προειδοποιήσεις στις αγορές

H αβεβαιότητα, ο εκνευρισμός, οι προειδοποιήσεις στις αγορές
Με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο αλλά και στην πορεία της αγοράς ομολόγων.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι ο γενικός δείκτης σημείωνε άνοδο της τάξης του 2,20% δίνοντας συνέχεια στην εικόνα της Παρασκευής.

Με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Μεκτή η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται ΔΕΗ και Jumbo, γύρισε σε θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιέσεις σε ΟΤΕ (-1,60%), Intralot (-3,10%), Viohalco (-2,69%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφωνόταν στις 934,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,27%.

Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 26 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 950,84 μονάδες (+2,04%) και κατώτερη στις 924,49 μονάδες (-0,79%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,95 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,81%.

Στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, παρά τον περιορισμό της αρχικής ορμής που οδήγησε την αγορά σε άνοδο άνω του 2%, οΓενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφωνόταν στις 938,33 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,70%.

Αρχικά κινήθηκε έως τις 950,84 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,04%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Κατασκευών (+2,20%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,11%), των Τροφίμων (+1,98%) και των Τραπεζών (+1,91%).
Αντιθέτως απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,30%) και της Ακίνητης περιουσίας (-0,27%).
Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 13 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank +7,04%, Αγροτικός Οίκος Σπύρου +5,00%, Q&R +3,83% και Eurobank+3,77%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Γενική Εμπορίου -7,00%, Μοχλός 4,69%, Κορρές -4,41% και Ιντραλότ -1,55%.

Στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 8,019%, έπεσε στο 7,990%, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στο 8,04%. Η διαφορά απόδοσης (spread) σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς υποχωρεί στις 714 μονάδες βάσης.

Η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε προεκλογικό κλίμα παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης με σημαντικό μερίδιο στα κρίσιμα stress tests των τραπεζών τα αποτελέσματα των οποίων θα γνωστοποιηθούν στις τράπεζες το απόγευμα της Πέμπτης αν και επισήμως η ΕΚΤ θα τα ανακοινώσει την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, η έκρηξη στο Χρηματιστήριο και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα έδειξε ότι η μαύρη προηγούμενη εβδομάδα δεν θα συνεχιστεί.

"Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου", προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τονίζει ότι "πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης".

"Για αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχεδιάζει ένα πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας", επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την καινοτομία "ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι παγκοσμίως με τα προϊόντα μας", όπως λέει.

Για την αλλαγή σχέσης της χώρας με το ΔΝΤ, την άνοδο των σπρεντς, τις «άριστες», όπως τις χαρακτηρίζει σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και φίλο του, Γιάννη Στουρνάρα, την εκτίμησή του για την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και πολλά άλλα μίλησε στην εφημερίδα Real News o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο».

«Δεν έχω σταματήσει να ζητώ συναίνεση στα μεγάλα θέματα», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός οικονομικών και στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο , μεαφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει:

Βρισκόμαστε σ΄ένα εύθραστο σημείο ισορροπίας. Η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο, απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες , όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια», εξηγεί.


Η Ελλάδα και η αβεβαιότητα των επενδυτών για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από το μνημόνιο τροφοδότησε γενικότερη ανησυχία επισημαίνουν αναλυτές του γερμανικού Τύπου που περιγράφουν την κατάσταση στη Ευρώπη ως δραματική μεταδίδει η DW

«Ο Σαμαράς χρειάζεται επιτυχίες»
«Η εκτόξευση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πάνω από το κρίσιμο όριο του 9% ακυρώνει τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει ο αρθογράφος της εφημερίδας die Welt και υπενθυμίζει στους γερμανούς αναγνώστες την άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί και τρίτο πακέτο στήριξης με συνεπαγόμενο τον τερματισμό της τρόικας. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι αρχές του επόμενου χρόνου προγραμματίζεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο. Και σημειώνει: «Ο Σαμαράς χρειάζεται επιτυχίες σε πολιτικό πεδίο, γι αυτό επιθυμεί να αποδείξει στους Έλληνες ότι είναι αυτός που διώχνει τη μισητή στη χώρα τρόικα. Πάντως στους ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους και με το δεδομένο των σφοδρών αντιδράσεων από τις αγορές επικρατεί η βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει να κινηθεί στις ελεύθερες αγορές μόνη της χωρίς δίχτυ προστασίας».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει τις τελευταίες εξελίξεις με τη ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση συνασπισμού με μια πλειοψηφία 5 ψήφων, που όμως καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εγχείρημα συγκέντρωσης ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Όλα αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας θέλει την επιστροφή στην περίοδο πριν την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των προαναγγελιών του».

«Δεν έγιναν πραγματικές πολιτικές αλλαγές»
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα προσπάθησαν να προστατεύσουν τον στενό κύκλο της πολιτικής τους πελατείας από τη θεραπεία σοκ των 4 τελευταίων χρόνων. «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η χώρα υποφέρει από το ότι η κρίση δεν έγινε ευκαιρία και πραγματικές πολιτικές αλλαγές, για μια νέα αρχή, κι αυτό ενισχύει το στρατόπεδο των ριζοσπαστών». Η αρθρογράφος περιγράφει τις ανασφάλειες από την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση, παρά τη θεαματική αύξηση του τουρισμού, την ελαφρά μείωση της ανεργίας και κάποιες ελπίδες για προοπτική ανάπτυξης. Και στην κατακλείδα του άρθρου διαβάζουμε: «ταχεία λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνηθίσουν οι πολιτικοί στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Όποιος ήλπιζε ότι η κρίση πέρασε, απατήθηκε».

Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,05%, με κέρδη 6,96 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 15.376,24 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 29 Ιανουαρίου.
Ο δείκτης Topix επίσης έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,02 μονάδα (+0,08%), στις 1.268,50 μονάδες.

Οι επενδυτές δείχνουν να δυσπιστούν ότι τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ θα καταφέρουν να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες στο άνοιγμα της εβδομάδας:

Λονδίνο - FTSE: -0,26%

Παρίσι - CAC: -0,72%

Φρανκφούρτη - DAX: -0,81%

Μιλάνο – ΜΙΒ: -0,76%

Μαδρίτη – ΙΒΕΧ: -0,92%

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,2750 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 136,611 γεν, στο 0,7919 με τη στερλίνα και στο 1,2064 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 107,135 γεν.
Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6100 με τη στερλίνα και στο 0,9462 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ