Σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ η εγγραφή της Alibaba στη Wall Street

Σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ η εγγραφή της Alibaba στη Wall Street
Άντληση-μαμούθ 22 δισ. δολ. από τη Wall Street της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding. Αντλησε το ποσό των 21,8 δισ. δολαρίων με την πρώτη διάθεση μετοχών της στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει εταιρεία από την αγορά των ΗΠΑ και μπορεί να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, εάν διατεθούν πρόσθετες μετοχές στους αναδόχους της έκδοσης.

Η Alibaba, που ιδρύθηκε το 1999 με κεφάλαιο ύψους 60.000 δολαρίων από τον Τζακ Μα, κατοχύρωσε τον χαρακτήρα της ως της εταιρείας που συμβολίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, σημειώνει το Bloomberg.

Η εταιρεία και οι μέτοχοί της, στους οποίους περιλαμβάνεται η Yahoo, πούλησαν 320,1 εκατ. μετοχές στην τιμή των 68 δολαρίων η μία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε. Ο Τζακ Μα, πρώην καθηγητής των Αγγλικών που ίδρυσε την εταιρεία στο διαμέρισμά του στο Χανγκτσού, έχει προσελκύσει μεγάλο πλήθος διαχειριστών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Η Alibaba επωφελήθηκε από την αυξανόμενη κινεζική καταναλωτική τάξη, κυριαρχώντας στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα των 1,36 δισ. κατοίκων.

Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε, ο Μα έδωσε έμφαση στους στόχους της εταιρείας πέραν του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και της κινεζικής αγοράς, περιγράφοντάς την ως «μια εταιρεία του διαδικτύου που τυχαίνει να προέρχεται από την Κίνα».

Η επιτυχία της εταιρείας να συγκεντρώσει τόσο μεγάλα ποσά οφείλεται επίσης στο σχεδόν αδιάκοπο ράλι των αμερικανικών μετοχών - καθώς οι αξίες των μετοχών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15 τρισ. δολάρια εν μέσω τριών γύρων νομισματικής στήριξης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και επιχειρηματικών κερδών-ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ