Τι διαμορφώνει κλίμα στο χρηματιστήριο και ποιοι ευνοούνται

Τι διαμορφώνει κλίμα στο χρηματιστήριο και ποιοι ευνοούνται
Το χρηματιστήριο διόρθωσε και είναι φυσιολογικό. Και αυτό γιατί η αύξηση του πολιτικού ρίσκου, η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας με σημαντικές διαφωνίες ως προς την λήψη νέων μέτρων και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 - 2015, καθώς και η χρονική παράταση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, δείχνουν επαναφέρουν κλίμα επιφυλακτικότητας στο Χ.Α. και ενέτειναν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η πορεία από εδώ και μέχρι τις Ευρωεκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί με πολλά κενά αέρος. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πως πλέον παίζουν και μικρότερες εισηγμένες με πολλά βάρη....

Από την αρχή του έτους η Μουζάκης έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της (+142%) ενώ η Χατζηκρανιώτης καταγράφει στις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2014 άνοδο πάνω από 110% (αλλά βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις). Η κεφαλαιοποίησή της βέβαια έχει ανέβει στο...ένα εκατ. ευρώ. Η Επίλεκτος έχει το ίδιο διάστημα άνοδο πάνω από 30%. Η ακτοπλοϊκή Attica Group με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 140 εκατ. ευρώ έχει καταγράψει σε τρεις εβδομάδες άνοδο της τάξης του 6o% και πάνω από 200% από το καλοκαίρι.

Η Βογιατζόγλου Systems φέτος καταγράφει άνοδο 50%, η Drouckfarben 30%, ο Δρομέας πάνω από 20%, η Reds 30%, η Medicon περίπου 50%, η Κορδέλλου, η Έλλαστρον, η Audiovisual, η Δάϊος, η Εβροφάρμα, ο Σαραντόπουλος(!) έχουν αποδόσεις 25-30%. Οι κινήσεις αυτές εμπεριέχουν σημαντικούς κινδύνους εάν κάποιος αποφασίσει να τις «κυνηγήσει». Όμως δείχνουν ότι κάτι ζωντανεύει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διασώζει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού καθώς επιστρέφει κέρδη ρεκόρ στο δημόσιο για την χρήση 2013 ύψους 817,8 εκατ. ευρώ. Και η απροσδόκητη αυτή ένεση για τα έσοδα του προϋπολογισμού μπορεί να σώσει την «παράσταση» δημιουργώντας μαξιλάρι για το πρωτόγεννες πλεόνασμα.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα που αποκόμισε η Τράπεζα της Ελλάδος από τους τίτλους Ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της στο χαρτοφυλάκιο επένδυσης ιδίων διαθεσίμων καθώς και στο χαρτοφυλάκιο που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ