Οι αγορές, οι αριστοκράτες και οι «βρακοφόροι με τους ποδινές χωριάτες»

Οι αγορές, οι αριστοκράτες και οι «βρακοφόροι με τους ποδινές χωριάτες»
Ο Οκτώβριος, γνωστός στους χρηματιστηριακούς κύκλους ως ο «Μαύρος Οκτώβριος» έχει ήδη περάσει.

Στην Αθήνα πλην από τις βροχές που έπνιξαν τους συνήθως γνωστούς χώρους της Αττικής, λόγω κλείσιμο των ποταμών και παραποτάμων, για το μικρό κέρδος των έξυπνων αρχιτεκτόνων, κατασκευαστών και ιδιοκτητών, δημιούργησε και μια νέα εικόνα αυτό της αποτυχίας να βγούμε από το ΔΝΤ και να μπούμε με χέρια και με τα πόδια «με τις ποδίνες» στις αγορές. Και όπως τον παλιό καιρό οι αριστοκράτες πέταγαν έξω από το σπιτικό τους «βρακοφόρους με τους ποδινές χωριάτες» έτσι οι αγορές πέταξαν το όνειρο μας να φύγουμε από το ΔΝΤ και να μπούμε στις αγορές.! Αλίμονο αγαπητέ μου χωριάτη που δεν μελέτησες ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που οι χρηματιστές φτιάχνουν τα βιβλία τους. Αλίμονο αγαπητέ μου «βρακοφόρε χωριάτη» που ακόμα παραμένεις εγκλωβισμένος στο δικό σου χώρο, με την παλιά σου πολιτική κουλτούρα να βλέπεις πως μπορείς να μπεις στο «αρχοντικό σπίτι των αγορών» που σήμερα καταπατούν χώρες και κυβερνήσεις και που αν σταθείς αντιμέτωπος στη δική τους δύναμη σου στέλλουν και μια κορβέτα των δικών τους φίλων στα Ελληνικά σου νησιά και θάλασσες. Και εσύ επιμένεις για εκλογές και για εκλογή νέου Πρόεδρο όπως επιβάλει το σύνταγμα! Και δεν βλέπεις φτωχέ μου «βρακοφόρε χωριάτη» ότι η «βράκα και οι ποδίνες σου» δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Φτιάξε πρώτα λοιπόν «λειτουργούς και όχι δημόσιους υπαλλήλους». Δημιούργησε νέες συνθήκες αντιμετώπισης των «ξένων εχθρών μας ή φίλων μας Γάλλων ή Γερμανών!». Και σε αυτό «βρακοφόρε χωριάτη» φταις και εσύ με τις σπατάλες σου, με την υποβάθμιση της παιδείας σου, του τόσο πλούσιου και δημοκρατικού αρχαιότερου πολιτισμού και παιδείας σου.

Ο Νοέμβριος είναι πλέον μαζί μας. Αυτές οι πέντε λέξεις, σαν νότες μουσικής παίζουν στα αυτά των χρηματιστών και επενδυτών των διεθνών αγορών. Τους κάνει να ξεχνούν τον Οκτωβριανό πόνο που έσφιγγε τα έντερα και έτρωγε τα σωτικά τους. Η δημιουργική τους δουλειά έχει τελειώσει. Οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων δείχνουν μια σημαντική αύξηση και ο δείκτης και ο όγκος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ανήλθε στις 939,25 μονάδες με μια αύξηση της αξίας των συναλλαγών στα €67,48 εκατομμύρια μια αχτίδα ελπίδας αλλαγής.

Μπορούμε, όμως, στις παρούσες πολιτικές συνθήκες και την εμπόλεμη κατάσταση που γύρω μας δημιουργείται, να υπολογίζουμε ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχίσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Αμερικανικές αγορές σημειώνουν τα εξής δεδομένα: (α) Ότι είναι η δεύτερη καλύτερη απόδοση μήνα τα τελευταία 20 χρόνια και (β) ο Νοέμβριος ξεκινά την καλύτερη περίοδο έξη μηνών, πηγαίνοντας πίσω στο 1950. Πόσο αυτοί οι εξ Αμερικής εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα; Να ξεχαστούν οι ύβρεις ότι «Δεν έπρεπε να μπεί η Ελλάδα στο ευρών όπως λένε τώρα Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες». Αναμφίβολα οι εξωτερικοί παράγοντες και οι ύβρεις επηρέασαν και θα επηρεάζουν γενικά τους Ελληνες και την Ελληνική κεφαλαιαγορά. Όμως χωρίς την ταυτόχρονη δημιουργία ενός συγκεκριμένου σταθερού πολιτικού κλίματος, οι εποχιακοί αυτοί παράγοντες δεν θα πρέπει να αφήσουν τον αγαπητό μου «βρακοφόρο χωριάτη» να ξεχνούν ότι οι «κίνδυνοι των αγορών» είναι μεγάλοι ειδικά τώρα που όλοι αυτοί σαν «κοράκια» βλέπουν τις μεγάλες πιθανότητες να αναβλύσει από τις θάλασσες μας ο μαύρος χρυσός

Γιάγκος Χαραλάμπους F.C.C.A

Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τεχνικός σύμβουλος της UHYAΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές, Πρώην Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της KPMG, μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (AssociationofCertifiedandCorporateAccountants) και του Ινστιτούτου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου και συνταξιούχος του Σ.Ο.Ε.Λ.

Emails: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ