Μαυραγάνης: Όποιος στερεί έσοδα από το κράτος είναι εχθρός

Μαυραγάνης: Όποιος στερεί έσοδα από το κράτος είναι εχθρός
Αποκλειστική συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών στον Νίκο Σαμοΐλη και την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, εν όψει των συναντήσεων με την τρόικα, αλλά και λόγω της υστέρησης των εσόδων, ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ανοίγει τα χαρτιά του στο «moneypro» και δηλώνει ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε πόλεμο και κάθε ένας που κατ' επάγγελμα στερεί έσοδα από το κοινωνικό σύνολο είναι εχθρός.

Επίσης ανακοινώνει ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, αμέσως μόλις επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα και υποστηρίζει ότι θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων. Ο κ. Μαυραγάνης επίσης δηλώνει ότι μετά τη μεγάλη επένδυση της HP στο λιμάνι του Πειραιά και την ολοκλήρωση και με δεδομένο πλέον ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον εκτιμά ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες ευχάριστες ειδήσεις αυτού του είδους.

Κυνηγάτε του λαθρέμπορους προσωπικά πλέον;

Η αστυνομία μιλάει για συνεργασία μαζί σας για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρεμπορίου.
Αξιοποιήσαμε πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας σε συνεργασία με τις αρχές, οι οποίες επιτέλεσαν άριστα το καθήκον τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχα ενημέρωση και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες χαμένα ευρώ από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς κτλ. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πόλεμο και κάθε ένας που κατ επάγγελμα στερεί έσοδα από το κοινωνικό σύνολο είναι εχθρός.

Τα στοιχεία από τις εφορίες δείχνουν ότι οι πολίτες σταμάτησαν να ρυθμίζουν τα χρέη τους λόγω της επικείμενης ρύθμισης που έχει διαρρεύσει ότι θα φέρετε. Και εσείς ο ίδιος κάνατε λόγο για τεχνικές βελτιώσεις. Ποιες θα είναι αυτές και πότε θα τις παρουσιάσετε;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όποιος Πολίτης δυσκολεύεται να εξοφλήσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση καθώς το ισχύον καθεστώς του παρέχει τη δυνατότητα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του μέσα σε ένα διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 48 μήνες. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ζει αποκομμένη από την κοινωνία, ζει μέσα στην κοινωνία. Καθημερινά εξετάζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε λύσεις. Λύσεις μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών εκτάκτου ανάγκης που βιώνουμε. Λύσεις εφαρμόσιμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου τα έσοδα αποκλίνουν του στόχου. Οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλο πλούτο, είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Ανησυχείτε ότι μπορεί να χάσουμε πάλι τους μνημονιακούς στόχους; Τι θα κάνετε για να αναστρέψετε την εικόνα;

Η εικόνα των εσόδων μιας χρονικής περιόδου δεν μπορεί να προδικάζει την συνολική πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ενός έτους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των εσόδων συνεχώς και γίνονται παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Και πέρυσι, κατά το δεύτερο εξάμηνο, που είχα την προσωπική επίβλεψη του τομέα εσόδων, είχαμε κατά διαστήματα υστερήσεις ωστόσο στο τέλος ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Εντός στόχων. Πλέον όπως ξέρετε η αποκλειστική αρμοδιότητα για τα έσοδα έχει περιέλθει στις αρμοδιότητες του Ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Εσόδων. Εμείς από την πλευρά μας τον συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Εξαγγείλατε ταυτόχρονη πληρωμή του ΦΠΑ κατά την συναλλαγή. Πότε θα είναι έτοιμο το υπουργείο να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο που προϋποθέτει την αλλαγή των ταμειακών μηχανών σε όλη τη χώρα;

Το θέμα του ΦΠΑ είναι μια από τις πρωτοβουλίες που εξετάζουμε στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας σε μια κατεύθυνση δίκαιη, σταθερή και λειτουργική. Οι αλλαγές που θα προωθηθούν, σε εύθετο χρόνο, δεν πιστεύω ότι θα ανακοπούν και μάλιστα για τεχνικούς λόγους. Και για να σας προλάβω, αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αμέσως μόλις επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.

Τι ακριβώς θα κάνετε με τις αντικειμενικές αξίες και πότε θα ενεργοποιηθούν;

Το υπάρχον σύστημα εξέτασης των αντικειμενικών το μελετάμε και αναμένουμε το πόρισμα της επιτροπής για τη διαδικασία αναμόρφωσης τους.

Θα υπάρξει ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα αγροτεμάχια των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και των ευπαθών ομάδων όπως οι άνεργοι;

Φυσικά και θα υπάρξουν μέριμνες για ειδικές ομάδες πληθυσμού. Ειδικά για τους αγρότες άλλωστε το είπε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του πρόσφατα για τα «αγροτικά θέματα».

Θα αλλάξει με το νέο φορολογικό το μέτρο των αποδείξεων και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

Εκείνο που στοχεύουμε να βελτιώσουμε στο θέμα των αποδείξεων είναι να δώσουμε επιπλέον κίνητρα για την συλλογή τους. Εξετάζουμε τις πρακτικές πολλών κρατών για να καταλήξουμε στις προσφορότερες και αποδοτικότερες για τη χώρα μας. Να σημειώσω εδώ και πάλι ότι κάθε ένα ευρώ που δεν καταλήγει στα δημόσια έσοδα εξαιτίας της μη έκδοσης αποδείξεων είναι ένα ευρώ που λείπει από μισθούς συντάξεις και κοινωνική πολιτική.

Ένα ποσοστό 25% των υπόχρεων σε ΦΠΑ δεν υπέβαλαν δήλωση. Τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα; Σκοπεύετε να επαναφέρετε τη μηνιαία υποβολή δηλώσεων;

Αυτό σημαίνει πολύ απλά απώλεια εσόδων. Όλα τα στοιχεία η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι μηχανισμοί τα εξετάζουν ενδελεχώς. Οι λύσεις που δίνουμε και που θέλουμε να δίνουμε είναι λύσεις μακράς πνοής, λύσεις μελετημένες και εξειδικευμένες για να μην υπάρχει συνεχώς η ανάγκη για αλλαγές ή τροποποιήσεις. Ο Έλληνας Πολίτης αλλά και ο ξένος επενδυτής χρειάζονται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι παρεμβάσεις μας.

Ποια μέτρα σχεδιάζετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Ποια από αυτά θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο;

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αγώνας αντοχής. Είναι αναγκαίες συνεχείς προσπάθειες για να παταχθεί το φαινόμενο και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία όλα εκείνα τα χρήματα που οι επιτήδειοι κρύβουν με διάφορους τρόπους. Το κλειδί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι οι διασταυρώσεις. Ήδη με πρωτοβουλία μου έχουν ξεκινήσει και συλλέγονται στοιχεία που αφορούν σε δαπάνες πχ για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ή κλινικές. Δεν είναι δυνατόν με εισοδήματα πολύ χαμηλά κάποιος να έχει ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες. Οι διασταυρώσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν ώστε να στοχευθούν όποιοι δηλώνουν εισοδήματα αναντίστοιχα με το οικονομικό προφίλ τους.

Απ ότι καταλαβαίνω εκτιμάτε ότι θα έχουμε αποτελέσματα αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Η πραγματική οικονομία χρειάζεται λεφτά, χρειάζεται επενδύσεις.

Κάθε οικονομία, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση όπως η δική μας, χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό είναι κανόνας. Επενδύσεις σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και «ζεστό χρήμα» στους εργαζόμενους και κατ επέκταση στην αγορά. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχουν δώσει μεγάλο ειδικό βάρος στον τομέα αυτό. Ήδη έκλεισε το θέμα της μεγάλης επένδυσης της HP στο λιμάνι του Πειραιά. Ολοκληρώσαμε τάχιστα το ευνοϊκό περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή. Πλέον το περιβάλλον είναι αντίστοιχο με ό,τι ισχύει στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις, η οικονομία μας τις έχει ανάγκη και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες ευχάριστες ειδήσεις αυτού του είδους.

Για την ώρα όμως έχουμε δυσάρεστες. Η Τρόικα και πάλι μας βάζει κακό βαθμό.

Ποιος σας είπε τέτοιο πράγμα; Αντίθετα με ό,τι λέτε, θυμάστε τι γινόταν στο παρελθόν; Η Τρόικα οφείλει να εντοπίζει κάποια ζητήματα τα οποία χρήζουν διευθέτησης. Οι Έλληνες έχουν καταβάλει την τελευταία διετία τιτάνιες προσπάθειες και έχουν δεχθεί πρωτοφανείς θυσίες. Αυτό το επισημαίνουν και οι εταίροι μας συνεχώς σε όλες τους τις εκθέσεις. Από κει πρέπει να αρχίσουμε λοιπόν. Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της Τρόικα τώρα, που αφορούν, να υπογραμμίσω, στο 2012, έχουμε συζητήσει από καιρό τα προβλήματα αυτά και ήδη έχουμε εφαρμόζουμε σειρά από δράσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η θέσπιση και η στελέχωση της θέσης Ανεξάρτητου Γραμματέα με αρμοδιότητα τα έσοδα αναφέρονταν σε κείνη την έκθεση και έχει ήδη υλοποιηθεί. Ομοίως έχει ενισχυθεί και ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια ελέγχου, αυξάνονται οι έλεγχοι και πολλά άλλα τα οποία καταγράφονται αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο προχθές.

Κάτι τελευταίο, εκτός από τα όποια αρνητικά έχει γίνει κάτι θετικό; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό;

Να αναφέρω επιγραμματικά το νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας που εισήγαγα. Πολλοί είχαν προβλέψει «δεινά» αλλά τελικά διαψευστήκαν. Μια ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εξυπηρέτηση του Πολίτη. Και κάτι τελευταίο, προχωράμε στην κατάρτιση του νέου φορολογικού. Ενός φορολογικού απλού, δίκαιου, λειτουργικού και βασισμένου στις καλύτερες εφαρμοσμένες πρακτικές διεθνώς. Οι εργασίες τις επιτροπής, στην οποία είμαι επικεφαλής, προχωράνε ταχύτατα και το αποτέλεσμα θα είναι, πιστέψτε με. ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Θα δημιουργήσει για τους Πολίτες αλλά και για τους επενδυτές ένα περιβάλλον σταθερό, ένα περιβάλλον δικαιοσύνης και δημιουργίας.

Συνεχίζεται το σαφάρι για εμβάσματα και offshore

Τι θα γίνει με το θέμα των εμβασμάτων; Προχωράει καθόλου αυτή η υπόθεση ή έχει κολλήσει;

Τα εμβάσματα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική βούληση. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να προϋπάρχει τεχνογνωσία, δημιουργήσαμε την υποδομή, καταγράψαμε τα εμβάσματα, προχωρήσαμε στην επεξεργασία τους και στείλαμε δεκάδες χιλιάδες ειδοποιήσεις σε εκείνους που φάνηκε να υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα στα εισοδήματά τους και στα εμβάσματα τους στο εξωτερικό. Το κράτος οφείλει να είναι δίκαιο και να δώσει στους Πολίτες το δικαίωμα να αιτιολογήσουν, εφόσον μπορούν, τις κινήσεις τους αυτές. Αυτό ακριβώς κάναμε και είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κολλήσει η υπόθεση. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν και θα είναι εξονυχιστικοί και αυστηροί. Κανείς απ΄ όσους έχουν παρανομήσει και έχουν βλάψει το κοινωνικό σύνολο δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

Ισχύει το ίδιο και με τις Off shore; Ακούμε για λίστες, ακούμε για ελέγχους αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Μήπως τελικά αρκούμαστε μόνο σε εξαγγελίες;

Εμείς, ως κυβέρνηση, υλοποιούμε τις εξαγγελίες μας. Για πρώτη φορά στα χρονικά, αυτή η κυβέρνηση, κατέγραψε πλήρως όλες τις εξωχώριες εταιρείες με ακίνητη περιουσία στη χώρα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις περιπτώσεις εξωχώριων σε Κύμη και Κρανίδι. Αναφέρομαι σε όλη την Ελλάδα. Εγώ προσωπικά ανέλαβα και επέβλεψα αυτή την πρωτοβουλία και πλέον οι μηχανισμοί της Γενικής Γραμματείας Εσόδων επεξεργάζονται με εξειδικευμένα «κριτήρια κινδύνου» τα δεδομένα για να εντοπίσουν τις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον. Ένας πρώτος έλεγχος θα αφορά και τη συνέπειά τους στις δηλώσεις τους.

Όφειλαν να έχουν υποβάλει δηλώσεις;

Φυσικά και έπρεπε να έχουν υποβάλει δηλώσεις και φυσικά και θα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις με κάθε λεπτομέρεια. Επειδή όμως οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις είναι σε εξέλιξη δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Θα πω μόνο ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να φέρει πίσω στα δημόσια ταμεία χρήματα που οι επιτήδειοι, με διάφορούς τρόπους, απέφυγαν να καταβάλουν. Και αναφέρομαι σε περιπτώσεις που είναι ήδη γνωστές αλλά και σε άλλες που τίθενται σε γνώση μας και τις επεξεργαζόμαστε.