«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Μαζικές αιτήσεις για επιδότηση έως 70%

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Μαζικές αιτήσεις για επιδότηση έως 70%
Πάνω από 2.000 αιτήσεις την εβδομάδα υποβάλλουν οι πολίτες για «πράσινα» δάνεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», προκειμένου να «συμμαζέψουν» το σπίτι τους, αφού η επιδότηση φτάνει και το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων στις τράπεζες ανέρχεται σε 88.368, από τις οποίες πάνω από το 50% έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 από αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επιπλέον, αναμένεται η υπαγωγή ακόμη 4.000 αιτήσεων. Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων που έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα, το 50% έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και πάνω από το 50% ολική εκταμίευση.

Στοιχεία για την πορεία του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέρριψαν τις αιτήσεις, αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνει τον βουλευτή ότι πράγματι υπάρχουν αναφορές πολιτών για απόρριψη αιτήματος δανειοδότησης από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

Ποιες είναι οι αλλαγές του προγράμματος σε σύγκριση με το προηγούμενο;

-Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή το οικογενειακό τις 20.000 €, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού

-Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτήρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη

-Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια

-Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετες προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων

-Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης

-Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 € (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 € (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία

Αναλυτικότερα:

Έληξε η προθεσμία για να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος βλέποντας ότι «λεφτά υπάρχουν» τουλάχιστον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανακοίνωσε την επέκτασή του. Η επέκταση δεν είναι μόνο χρονική αλλά και ουσιαστική καθώς με την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης, μπορούν να ενταχθούν πολύ περισσότεροι στο πρόγραμμα. Εως σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες ανέρχεται σε 47.000, από τις οποίες περίπου οι μισές έλαβαν προέγκριση δανείου, ενώ για άνω των 10.000 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το πρόγραμμα θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν κονδύλια ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν;

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν –μετά τις βελτιώσεις των εισοδηματικών κριτηρίων- ακόμη και πολίτες με οικογενειακό εισόδημα έως και 80.000 ευρώ. Οι κατηγορίες, είναι τρεις. Το μέγιστο των παροχών, δίδεται σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ. Λιγότερες –αλλά σημαντικές- θα είναι οι παροχές για όσους έχουν ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ.

Και από πού προκύπτει το εισόδημα;

Από την τελευταία διαθέσιμη φορολογική δήλωση.

Ποιες είναι οι παροχές που προσφέρει το πρόγραμμα;

Εξαρτώνται από το εισόδημα. Τρία είναι τα βασικά πακέτα παροχών.

-Για ιδιοκτήτες των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή τις 20.000 ευρώ, παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 100%(άτοκο δάνειο) για το 30% της επένδυσης και επιχορήγηση ύψους 70%.

-Για ιδιοκτήτες των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 60.000 ευρώ, παρέχεται επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%(άτοκο δάνειο) για το 65% της επένδυσης και επιχορήγηση 35% .

-Για ιδιοκτήτες των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 80.000 ευρώ, παρέχεται επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%(άτοκο δάνειο) για το 85% της επένδυσης και επιχορήγηση 15%

Πόσο παλιό πρέπει να είναι το διαμέρισμά μου για να μπορέσω να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Και σε αυτό το επίπεδο, τα κριτήρια ελαστικοποιήθηκαν πλήρως. Πλέον στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατοικίες ασχέτως χρονολογίας κατασκευής, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες και ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης τους έχει υποβάλλει και παλαιότερα αίτηση για άλλη κατοικία. . Δίδεται και η δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια

ΠΡΟΣΟΧΗ:Η αντικειμενική αξία στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο πρέπει να είναι μικρότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ

Για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα πρέπει να τοποθετηθούν θετικά και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας;

Όχι, όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχετική ανακοίνωσή του, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας χωρίς προϋποθέσεις.

Ποιες εργασίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα;

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

-Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

-Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

-Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Ως πότε μπορώ να καταθέσω την αίτησή μου;

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Όμως, όπως ξεκαθαρίστηκε, όταν τελειώσουν τα λεφτά, τελειώνει και το πρόγραμμα οπότε οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε.

Ποια είναι τα βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ;

-Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.

-Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

-Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.

-Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.

-Προσκόμιση δικαιολογητικών -εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ