Η εφοπλίστρια κ. Καραμανλή, με 20 εκατ. € κέρδη!!!

Η εφοπλίστρια κ. Καραμανλή, με 20 εκατ. € κέρδη!!!
Τη Φωτεινή Καραµανλή δεν την κέρδισε η πολιτική (σ.σ.: είναι η κόρη του Αχιλλέα Καραµανλή), αλλά η θάλασσα. Ισως λόγω των γονιδίων της µητέρας της, Νίκης ∆ιαµαντή, η οποία κατάγεται από τη γνωστή ναυτική οικογένεια ∆ιαµαντή, µε εµπειρία τουλάχιστον 70 χρόνων στη ναυτιλία.

Στορεπορτάζ του Γιώργου Νικολάου, στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αναφέρεται ότι η σχέση αυτή της οικογένειάς της µε τη θάλασσα και κυρίως το καλό όνοµά της στη διεθνή ναυτιλιακή βιοµηχανία ήταν που κέντρισαν το ενδιαφέρον της νεαρής τότε Φωτεινής Καραµανλή, η οποία τελικά έκλεισε τα αφτιά της στις Σειρήνες της πολιτικής, που ηχούσαν από πολύ νωρίς. Οσοι τη γνωρίζουν καλά έχουν να λένε τόσο για την αφοσίωσή της στην οικογένεια όσο και για τον δυναµισµό της, στον οποίο, άλλωστε, οφείλει την εξέλιξή της σε µία από τις πιο πετυχηµένες businesswomen της εποχής µας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ, εργάστηκε για µεγάλο χρονικό διάστηµα ως δικηγόρος στους Norton Rose, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Το 1989 όµως έκανε µια µεγάλη στροφή, για να περάσει από τα νοµικά στα ενδότερα της ναυτιλιακής βιοµηχανίας και έτσι µετακόµισε στο Τµήµα Αγοραπωλησιών Πλοίων του αγγλικού ναυλοµεσιτικού οίκου Galbraiths, στο Λονδίνο, από όπου αποχώρησε το 1999, για να φτιάξει πλέον δική της εταιρεία µε έδρα την Ελλάδα.
Ετσι, έπεσε στα βαθιά νερά του εφοπλισµού, σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούµενο χώρο, και διέγραψε µια πορεία που την έφτασε µέχρι τα διεθνή χρηµατιστήρια.

H διαφορά

Η εισηγµένη ναυτιλιακή της, Hellenic Carriers, είναι µεν µικρή σε σχέση µε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη µεταφορά ξηρού φορτίου, αλλά δείχνει να τα καταφέρνει, παρά τις αντιξοότητες και τις ζηµίες, δεδοµένης και της οικονοµικής συγκυρίας στις ναυλαγορές. Πρόσφατα, αποδείχθηκε και άριστη «κουρέας», περικόπτοντας κατά περίπου 30% το τίµηµα για δύο ποντοπόρα φορτηγά που ναυπηγούσε στην Ιαπωνία και τα οποία αναµένεται να της παραδοθούν σύντοµα.


Το µυστικό της επιτυχίας της 41χρονης σήµερα Φωτεινής είναι ότι ρισκάρει και παίρνει σοβαρές επενδυτικές αποφάσεις. Απόδειξη ότι κατάφερε να βάλει την εταιρεία της στη χρηµατιστηριακή αγορά και πέτυχε αύξηση των καθαρών κερδών της για το 2007 κατά 260%! Ετσι, από τα 5,4 εκατοµµύρια δολάρια που ήταν το 2006, το 2007 τα ανέβασε στα 19,3 εκατοµµύρια.

Η Hellenic Carriers κατέπλευσε στην αµερικανική χρηµαταγορά τον Νοέµβριο του 2007. Ηταν η 25η κατά σειρά ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που περνούσε το κατώφλι της Wall Street και η δεύτερη που είχε στο τιµόνι της µια γυναίκα. Η πρώτη ήταν η Navios της κυρίας Αγγελικής Φράγκου.

Το γεγονός ότι η κυρία Καραµανλή ήταν πρώτη εξαδέλφη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή, αλλά και κόρη του κ. Αχιλλέα Καραµανλή, ήταν αρκετό για να «πάρουν φωτιά» κάθε είδους σενάρια. Αυτό όµως που οι περισσότεροι «σεναριογράφοι» παρέβλεπαν ήταν ότι η κυρία Καραµανλή, προτού εισαχθεί στη διεθνή χρηµαταγορά, είχε ήδη διαγράψει µια πλούσια σε παραστάσεις και εµπειρίες πορεία στον θαυµαστό κόσµο της ναυτιλιακής βιοµηχανίας.

H πολιτική

Αν και η πολιτική ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς της, η Φωτεινή Καραµανλή δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του εξαδέλφου της, Κώστα Καραµανλή, να κατέβει στον πολιτικό στίβο το 2009. Παρά και την επιµονή του πατέρα της να ασχοληθεί ενεργά µε τα κοινά, η ίδια δεν σκέφτηκε λεπτό να ενδώσει.
Ωστόσο, αν και διατράνωσε την άρνησή της να κατέλθει στον πολιτικό στίβο, έδωσε ψήφο εµπιστοσύνης στον αδελφό της, Κώστα Καραµανλή, προκειµένου να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την οικογένεια στις Σέρρες και θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Το διαζύγιο

Η γοητευτική Φωτεινή Καραµανλή κερδίζει επάξια τον τίτλο της εντυπωσιακής και επιτυχηµένης γυναίκας. Και µπορεί να τα φέρνει βόλτα µε τις φουρτούνες, ωστόσο στο παρελθόν βρέθηκε σε µια δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά τα προσωπικά της, καθώς χρειάστηκε να ξεπεράσει το διαζύγιό της από τον δικηγόρο Βασίλη Κοροξενίδη, βρίσκοντας την αγάπη και τον έρωτα στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Χριστοδούλου, πρώην συµβούλου του Κώστα Καραµανλή. Ο Αλέξανδρος είναι ο άνθρωπος µε τον οποίο έχει ξαναφτιάξει τη ζωή της, ενώ τη βοηθά στην επαγγελµατική της σταδιοδροµία. Πολλοί µάλιστα από τον κλάδο της ναυτιλίας αναρωτιούνται πώς νιώθει άραγε ο Αλέξανδρος µε µια τόσο δυναµική σύζυγο. Και η απάντηση είναι: υπερηφάνεια!

Ακόµη µία δύσκολη περίοδος για την οικογένεια Καραµανλή ήταν το 2009, όταν λίγο πριν από την εκλογική αναµέτρηση οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή τόσο µε τον θείο του, Αχιλλέα, όσο και µε τον εξάδελφό του, Μιχάλη Λιάπη, ήταν «παγωµένες». Τότε η Φωτεινή Καραµανλή ήταν αυτή που έφερε µετά από πολύ καιρό σε επαφή τον εξάδελφό της Κώστα µε τον εξάδελφό της, Μιχάλη, αλλά και µε τον πατέρα της κατά τη βάφτιση της κόρης της, ενώνοντας και πάλι την οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ