Πρόκληση στους δρόμους από τα κρατικά Ι.Χ.

Πρόκληση στους δρόμους από τα κρατικά Ι.Χ.
Τρία χρόνια, περίπου, μετά την υποχρέωση, με υπουργική απόφαση, για τη σταδιακή απόσυρση όλων των οχημάτων πάνω από 1.400 κυβικά εκατοστά που διαθέτει το Δημόσιο, η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί!


Ειδικότερα, η προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να μπει μαχαίρι στα 320.000.000 ευρώ που σπαταλούνται ετησίως για τα κρατικά αυτοκίνητα, με εξορθολογισμό δαπανών, περιορισμό των δικαιούχων και απόσυρση των παλαιών οχημάτων βρίσκεται στο σημείο μηδέν. O αριθμός του στόλου που κυκλοφορεί σήμερα παραμένει απροσδιόριστος, με τα πρόχειρα στοιχεία να κάνουν λόγο για περισσότερα από 40.000 αυτοκίνητα ενώ υπάρχει η τάση στα υψηλά κλιμάκια του κράτους να μην εγκαταλείπουν τη λογική των πολυτελών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους.

ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Η παραίνεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους συναδέλφους του, να περιορίσουν τον αριθμό των κρατικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν στα απολύτως απαραίτητα έπεσε στο κενό... Λίγο μετά τη συγκεκριμένη παραίνεση δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», τηλεφωνήματα από κυβερνητικά στελέχη τα οποία του ζητούσαν περισσότερα και υψηλότερου κυβισμού αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κορυφαίοι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Δυστυχώς, η ίδια νοοτροπία διαπνέει και την ιεραρχία της διοίκησης: υπηρεσιακά αυτοκίνητα οδηγούν πρόσωπα που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Πρόσωπα που δικαιούνται ένα και μόνο αυτοκίνητο κάνουν χρήση περισσοτέρων. Πλήθη υπηρεσιακών παραγόντων χρησιμοποιούν παράνομα τα κρατικά αυτοκίνητα για να τους μεταφέρουν από την οικία τους στην υπηρεσία ή και για προσωπικές εξυπηρετήσεις. Πολλοί δε, παραλείπουν να φέρουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, όπως Διαταγή Πορείας και το Δελτίο Κίνησης.

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Πλέον στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τίθενται, και πάλι, τα κρατικά αυτοκίνητα άνω των 1.400 κυβικών εκατοστών. Προωθείται η απόσυρσή τους, με προτεραιότητα στα μεγαλύτερα σε κυβισμό και στα παλαιότερα οχήματα και η αντικατάστασή τους, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων.
Η αποτυχία εφαρμογής ανάλογης απόφασης που είχε ληφθεί από το 2010, οδήγησε το υπουργείο να ζητήσει, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, την επικαιροποίηση του μητρώου υπηρεσιακών οχημάτων, από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, τίθενται χρονοδιαγράμματα για τις ενέργειες των υπηρεσιών, όπως μεταξύ άλλων, να έχει γίνει η καταγραφή και των στοιχείων έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η απόσυρση οχημάτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταδιακή απόσυρση από την κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων άνω των 1.400 κυβικών εκατοστών, οριζόταν από τις διατάξεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2010 (ΚΥΑ 129/2534/2010 -ΦΕΚ 108β') και η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης είχε εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ
Το υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης μέχρι και πρότινος διέθετε στόλο 175 κρατικών οχημάτων, εκ των οποίων τα 70 ήταν προς κάλυψη των αναγκών της πολιτικής ηγεσίας και των υπολοίπων εξυπηρετούμενων προσώπων, τα 90 έχουν διατεθεί για χρήση σε άλλες υπηρεσίες, ενώ τα υπόλοιπα 10-15 ήταν για τις ανάγκες του υπουργείου.
Με τον τελευταίο νόμο, πάντως, τα αυτοκίνητα αυτά έφυγαν από τη δικαιοδοσία του υπουργείου και μεταφέρθηκαν στους φορείς που βρισκόταν και εξυπηρετούσαν τα πολιτικά πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 100 από τα 170 οχήματα μεταφέρθηκαν ήδη στους φορείς κατά πλήρη κυριότητα, άλλα 55-60 μεταφέρθηκαν για τη χρήση στους φορείς, ενώ η κυριότητα έμεινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης παρέμειναν στο υπουργείο και τα 10 – 15 αυτοκίνητα για τις ανάγκες του.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν και μέχρι τη μεταφορά των αυτοκινήτων, αλλά και την ένταξη των 53 οδηγών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πρόγραμμα της κινητικότητας, οι μισθοδοτούμενοι οδηγοί που έχουν διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της πολιτικής ηγεσίας είναι 30 και η μηνιαία μισθολογική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών, ανέρχεται στα 48.893 ευρώ.
Το 2012 για την κίνηση και λειτουργία των οχημάτων που χρησιμοποιούνται από την πολιτική ηγεσία και όλων εν γένει των εξυπηρετούμενων προσώπων, το κόστος ανήλθε σε 269.122 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 233.450 ευρώ μεταφράζονται σε 91.623 λίτρα καυσίμων και σε κόστος συντήρησης ύψους 35.672 ευρώ. Το 2009 οι δαπάνες για τις επισκευές και τη συντήρησή τους ήταν 156.311,14 ευρώ, ενώ το 2010 47.684,53 ευρώ. Η κατανάλωση βενζίνης διαμορφώθηκε από 389.289 λίτρα το 2009 σε 128.020 λίτρα το 2010, μειωμένη κατά 67,1%. Η προμήθεια από το Δημόσιο επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων παλαιάς - συμβατικής τεχνολογίας έχει ανασταλεί με εξαίρεση τα πυροσβεστικά, τα περιπολικά, τα νοσοκομειακά και τα επιβατικά αυτοκίνητα του Λιμενικού Σώματος.


Ποια πρόσωπα εξυπηρετούνται

Τα πρόσωπα που εξυπηρετούνται με τα αυτοκίνητα του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων, που μέχρι πρότινος ανήκαν του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
• Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
• Οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης.
• Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και την Ευρωβουλή.
• Οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργού και υφυπουργοί.
• Ο Πρόεδρος του ΣτΕ, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και ο Πρόεδρος του ΝΣΚ.
• Οι Πρόεδροι των Συνταγματικά Κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.
• Οι τέως πρόεδροι κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς και οι τέως πρόεδροι δημοκρατικών κυβερνήσεων και Πρόεδροι Δημοκρατίας που χρημάτισαν πρόεδροι μετά το 1974 (μεταπολίτευση)
• Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ