Η κακόφημη γειτονιά της Μέρκελ...(Φωτό)

Η κακόφημη γειτονιά της Μέρκελ...(Φωτό)
«Αγάπη, μην ξεχάσεις να καθαρίσεις την τουαλέτα ,την κουζίνα και το πάτωμα. Α, και να πάρεις τα υλικά για το σταφιδόψωμο που θέλω να φτιάξω την Κυριακή...».

Αν σας έλεγαν ότι αυτές είναι κάποιες από τις «εντολές», που συχνά πυκνά αφήνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προς το σύζυγό της, στο κίτρινο χαρτάκι που βρίσκεται μόνιμα κολλημένο στο ψυγείο, θα σας εξέπληττε; Μάλλον όχι. Γιατί έτσι την έχουμε συνηθίσει. Αυστηρή, επιβλητική και άνθρωπος που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.


Κάπως έτσι περιγράφει τις ιδιαίτερες στιγμές της καθημερινότητας της , όταν δεν βρίσκεται στο γραφείο της στην Καγκελαρία , σε παλαιότερη συνέντευξη της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας στην δημοσιογράφο Alice Schwarzer του περιοδικού "ΕΜΜΑ": «Εχουμε καθαρίστρια στο σπίτι, αλλά δεν κάνει όλες τις δουλειές ή κάποιες φορές λείπει. Οπότε, συνεννοούμαι με τον άντρα μου, για το ποιος θα κάνει τι, αφού κάποιος πρέπει να κάνει τις υπόλοιπες δουλείες του σπιτιού. Να πλύνει τα πιάτα και την τουαλέτα για παράδειγμα.». Ο σύζυγό της, Joachim Sauer, είναι διακεκριμένος καθηγητής χημείας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν το «Το φάντασμα της όπερας», μάλλον για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί με την Αγκελα λατρεύουν τον Wagner και την όπερα και ο δεύτερος επειδή είναι πολύ διακριτικός, σχεδόν αόρατος, δίπλα στην γερμανίδα καγκελάριο


Η Ανγκελα Μέρκελ, αν και κατέχει το υψηλότερο αξίωμα της χώρας της και είναι ένα πρόσωπο με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, επιμένει να ζει σε μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή του Βερολίνου, με γείτονες σουβλατζήδες, προαγωγούς και ζητιάνους. Είναι μια από της πιο επικίνδυνες περιοχές του Βερολίνου και μάλιστα απέναντι από τον πιο κεντρικό σταθμό. Μένει σε διαμέρισμα 4ου ορόφου που βρήκε από αγγελία, στην οδό Kupfergraben 6 . Εκεί μάλλον παίρνει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας ειδικότερα. Δεν έχει κουβούκλιο στην είσοδο της πολυκατοικίας για να «στεγάζει» τους φρουρούς της, παρότι υπάρχουν γύρω διεσπαρμένα τα άτομα της προσωπικής της ασφάλειας, που ελέγχουν διακριτικά ότι κινείται. Το κουδούνι του σπιτιού της είναι από ψευδόχρυσο και λαμπυρίζει με το όνομα Prof. Sauer.


Προφανώς εκεί που μένει δεν την ενοχλεί ούτε ο ζητιάνος από την Ρουμανία που κάθεται έξω στο πεζοδρόμιο και την χαιρετά κάθε μέρα μήπως και του ρίξει κανέναν ψιλό στο παρατεταμένο για ελεημοσύνη χέρι του, ούτε ο κ. Mucatar ο άραβας γείτονας της, που σχεδόν καθημερινά τον βλέπει να ξεκλειδώνει την πόρτα και να κατευθύνεται προς στο κατάστημα του για να βάλει τις σούβλες του στο γκριλ και να ψήσει το Ντόνερ –κεμπάπ, ούτε το σφύριγμα του σταθμάρχη και των τρένων που σταματάνε για να πάρουν και να αφήσουν τους «κοινούς θνητούς».

Μάλιστα οι γείτονες λένε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ξυπνά ακριβώς στις 7 κάθε πρωί από το εκκωφαντικό σφύριγμα του τρένου, καθώς λίγα λεπτά μετά το σφύριγμα σηκώνεται και ανάβει όλα μα όλα τα φώτα στο διαμέρισμα της όπου και φωτίζει ολόκληρος ο 4 όροφος. Λένε ότι κάθεται μισή ώρα στο διαμέρισμα για να πάρει το πρωινό της και έπειτα κατεβαίνει και συνεχίζει την ημέρα της ήρεμα και ωραία. Βέβαια το ήρεμα είναι σχετικό αφού δεν είναι λίγες οι φορές όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής που έρχεται «τετ-α-τετ» με τους «νταβατζήδες» και τα «κορίτσια» του "Club Gold" ενός από τα ποιο γνωστά stripshow της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της. Μπορεί για εκείνην μόλις να ξεκίνησε η μέρα, όμως για τους προαγωγούς και τα κορίτσια μόλις έχει λήξει η «βάρδια» τους στη φάμπρικα της... νύκτας και αναχωρούν για την ημερήσια «σιέστα» τους.


Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι δεν είναι ο τύπος που ενοχλείται εύκολα. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιβιώσει ακόμη και στην έρημο χωρίς νερό. Ίσως να κουβαλάει πάνω της τις χάρες ενός χαμαιλέοντα που μπορεί και προσαρμόζεται στο περιβάλλον αλλάζοντας χρώματα για να επιβιώσει. Λένε ότι μπορεί να είναι παράλληλα τρυφερή σύζυγος, σκληρή πρωθυπουργός, νοικοκυρά που βγάζει τα σκουπίδια και αμείλικτη με τους ανά τον πλανήτη «εχθρούς» της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο που αναρριχήθηκε στην εξουσία τόσο γρήγορα και από οικογένεια που δεν είχε πολιτική κληρονομιά.

Who is who

Η Αγκελα –Δωροθέα Κάσνερ γεννήθηκε στο Αμβούργο στις 17 Ιουλίου το 1954. O πατέρας της ήταν o Λουθηριανός πάστορας Χορστ Κάσνερ και η μητέρα της, δασκάλα στο επάγγελμα ,η Χερλινδ Κασνερ. Η Μέρκελ πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ, σε ηλικία 23 ετών, κρατώντας όμως ως προίκα το επίθετό του. Το πατρικό της δεν της άρεσε. Με τον δεύτερο σύζυγό της συζούσε για 16 χρόνια προτού τον παντρευτεί τον Δεκέμβριο του 1998 επειδή ήθελε να είναι σίγουρη ότι αυτή τη φορά ο γάμος δεν θα λήξει άδοξα.

Έχει περάσει από πολλά επαγγέλματα ως φοιτήτρια ,ένα από αυτά ήταν και το επάγγελμα της σερβιτόρας. Είναι γνωστό ότι πριν από μία εικοσαετία υπέβαλε αίτηση για το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, αλλά την απέρριψαν επειδή λόγω υπέρτασης κρίθηκε ακατάλληλη για να αντέξει το στρες της συγκεκριμένης θέσης. (σ.σ.) Φανταστείτε σε τι κατάσταση βρέθηκε πρόσφατα και πόσο της ανέβηκε η πίεση, όταν είχε απέναντι της τον Γ. Παπανδρέου να της λέει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το εάν οι Έλληνες θέλουν ή όχι να μείνουν στο ευρώ. Θα πήρε δέκα υπογλώσσια για να συνέλθει. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, και μάλιστα προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία του Ομοσπονδία