Πως θα υποβάλλουμε φέτος τις φορολογικές δηλώσεις

Πως θα υποβάλλουμε φέτος τις φορολογικές δηλώσεις
Φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου και ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν μας έχει ξεκαθαρίσει κρίσιμες …λεπτομέρειες σχετικά με τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Θα δηλώσουμε τόκους καταθέσεων και μερίσματα; Θα στείλουν βεβαιώσεις οι τράπεζες; Θα υποβάλλουμε όλοι ηλεκτρονικά τις φορολογικές μας δηλώσεις; Θα χρειαστεί να σπεύσουν χιλιάδες πολίτες στις εφορίες για να εξασφαλίσουν κλειδάριθμο;

Έτσι όπως πάει το υπουργείο Οικονομικών, πάλι θα αναγκάσει χιλιάδες πολίτες να τρέχουν την τελευταία στιγμή και να μην φτάνουν. Ακόμη και δεν έχει ετοιμαστεί το έντυπο ούτε καν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες. Μικρό το κακό θα σκεφτείτε. Όμως, πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για άλλα κρίσιμα ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα:

  • Ο νόμος ορίζει ότι από φέτος πρέπει να αναγράψουμε στις φορολογικές μας δηλώσεις όλα τα εισοδήματα, είτε φορολογούνται αυτοτελώς, είτε απαλλάσσονται της φορολογίας. Ο μεγάλος βραχνάς δεν είναι άλλος από τις καταθέσεις. Θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να εκδώσουν βεβαιώσεις σε εκατομμύρια δικαιούχους; Μέχρι, τώρα βεβαιώσεις έδιναν οι τράπεζες σε όσους προσέρχονταν στα καταστήματα και ζητούσαν οι ίδιοι με προφανή στόχο να καλύψουν τα τεκμήρια. Τώρα, θα πρέπει να γίνει μαζική αποστολή ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών τι θα γίνει σε περίπτωση κοινών λογαριασμών. Ανάλογα προβλήματα, αναμένεται να προκύψουν με τα μερίσματα των μετοχών, τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο τα αμοιβαία κεφάλαια κ.ά. Μην νομίζετε ότι είναι ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα. Έχει και φορολογική διάσταση καθώς από το ύψος των συνολικών εισοδημάτων, θα εξαρτηθεί και το πόσο θα πληρώσετε για την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέχρι πέρυσι, ηλεκτρονικά υποχρεούνταν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση όλοι όσοι είχαν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ εκτός από τους συνταξιούχους που διατηρούσαν το δικαίωμα να καταθέσουν χειρόγραφα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Και είναι μια ειδική χρονιά καθώς φέτος πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όλοι όσοι είναι άνω των 18.
  • Πρόβλημα θα υπάρξει με τους λεγόμενους κλειδάριθμους. Ένα μεγάλο «πακέτο» αποτελούν οι φορολογούμενοι με τους παλαιούς κωδικούς οι οποίοι θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον καινούργιο κλειδάριθμο. Η ισχύς των παλαιών κωδικών λήγει μέσα στον Απρίλιο και διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι καινούργιοι κωδικοί θα ταχυδρομηθούν με συστημένη επιστολή. Θα γίνει αυτό και πότε; Επίσης, αν αποφασίσει το υπουργείο να υποχρεώσει όλους τους υπόχρεους σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, με κάποιο τρόπο αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν κλειδάριθμο. Πως θα γίνει αυτό; Και πότε;
Αξιολόγηση