Πώς θα πάρετε επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Πώς θα πάρετε επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξει» αμέσως η νέα διαδικασία. Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα – φυσικών προσώπων και εταιρειών – που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά αποκλειστικά εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.


Η διαδικασία επιστροφής των φόρων θα γίνεται άμεσα, παρακάμπτοντας τις όποιες διαδικασίες ελέγχου. Στην περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που ζητεί για επιστροφή να μην ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ενεργοποιήσει αυτόματες διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ www.aade.gr είναι διαθέσιμη η έκδοση εφαρμογής για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ. Η εφαρμογή αυτή αφορά φορολογικές περιόδους από 1η Μαρτίου 2018 και εφεξής, εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες:

- Εχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή).

– Εχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507.

– Εχει συμπληρώσει τον Αριθμό λογαριασμού IBAN στη συγκεκριμένη δήλωση.

Η διαδικασία αυτή αφορά την αρχική ή και την πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο Taxisnet για τη δημιουργία του αιτήματος. Για φορολογικές περιόδους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018 τα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ