Έρχονται ξανα αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Έρχονται ξανα αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Νέος πονοκέφαλος έρχεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο 2019. Το υπουργείο Οικονομικών, προχωράει εκ νέου στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου προανήγγειλε νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Ήδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν «πιάσει» δουλειά και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει υποβάλει τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα υποβληθεί σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε όσες περιοχές παρατηρούνται στρεβλώσεις καθώς και σε αυτές όπου η τιμή ζώνης δεν άλλαξε το 2018, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για άλλες δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει για τις αντικειμενικές αξίες πως μία αύξηση θα γίνει το 2019 και άλλη μία το 2020, ώστε να φθάσουν οι φορολογητέες αξίες στα επίπεδα των πραγματικών.

Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020 επιβαρύνοντας κάποια και ελαφρύνοντας κάποια άλλα νοικοκυριά.

Μεσίτες αναφέρουν ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και ο Παπάγος οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ