Ουρές στα συμβολαιογραφεία: Τρέχουν για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις

Σχεδόν στη μισή Ελλάδα οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν από το νέο έτος

Ουρές στα συμβολαιογραφεία: Τρέχουν για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις

Από 1η.1.2019 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό όλων των φόρων στα ακίνητα – πλην του ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες για χιλιάδες περιοχές σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία και προχωρούν σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και διανομές.

Αρκετοί φορολογούμενοι άρχισαν να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν από τις αρχές του χρόνου αυξημένους φόρους και μάλιστα με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν άλλοι δύο γύροι αυξήσεων το 2019 και 2020.

Μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου τώρα θα στοιχίσει φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

Οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά. Όπως για παράδειγμα στην Αττική το Α’ διαμέρισμα Αθηνών (Κολωνάκι, Λυκαβηττός), στη Ν. Ερυθραία, στο Ν.Ψυχικό, στην Κέρκυρα, στη Μύκονο, στην Τήνο κλπ.

Από την άλλη, «παγωμένες» εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν από το νέο έτος ως εξής:

Αυξάνονται οι τιμές ζώνης σε 3.792 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξημένες τιμές ορίστηκαν και σε μεσαίες αλλά αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μειώνονται οι τιμές ζώνης σε 2.122 περιοχές. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση καθώς και στις λεγόμενες «υποβαθμισμένες” περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας). Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.
Παραμένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ