Παροχές φτιαγμένες με περικοπές και ασήκωτους φόρους

Ψάχνουν για φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ μετά τη φορολαλαίλαπα των 5,5 δις ευρώ

Παροχές φτιαγμένες με περικοπές και ασήκωτους φόρους

               Να ξαναζεστάνουν όπως- όπως το άνοστο μενού των φοροελαφρύνσεων, που προτίθεται να περιγράψει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θα προσπαθήσουν στο υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά από την επιστροφή του Ε. Τσακαλώτου εκ της ιδιαίτερης πατρίδας του. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις, στις οποίες ετοιμάζεται να απευθυνθεί η κυβέρνηση, έχουν υποστεί τέτοια φοροεπίθεση, που τα 700 εκατ. ευρώ των επικείμενων εξαγγελιών μοιάζουν με κακόγουστο ανέκδοτο.

 

Τι έλεγαν οι επιστημονικοί φορείς όταν ο Γ. Κατρούγκαλος, η Ε. Αχτσιόγλου και ο Τ. Πετρόπουλος πλάσαραν το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Ότι όσοι έχουν την… ατυχία να αποκτούν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ και την… εντιμότητα να το δηλώνουν στην εφορία, θα υποστούν μια τρομακτική, σχεδόν εκδικητική αφαίμαξη εισοδημάτων, καθώς θα έπρεπε να αποδίδουν ως και το 60-70% των εσόδων τους στην εφορία και στο νεοσύστατο ΕΦΚΑ. Τι απαντούσαν από την κυβέρνηση; Ότι όλα αυτά είναι υπερβολές κι ότι σε καιρό κρίσης έπρεπε να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, κοινώς ότι τα μεσαία εισοδήματα έπρεπε να «καρατομηθούν». Ποια ήταν η επόμενη κίνηση; Να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και να επιβαρύνουν κατά επιπλέον 143 εκατ. ευρώ τους ίδιους ανθρώπους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δραματική υστέρηση περίπου 1 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν να επιβιώσουν και να προσαρμόσουν αναλόγως τα δηλούμενα εισοδήματα τους. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα έντρομη η κυβέρνηση; Να πείσει το Κουαρτέτο ότι πρέπει να γίνει… μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί το σύστημα πάει να κλατάρει και γιατί πρέπει να υποβοηθηθεί η… ανάπτυξη.

Το σενάριο της ΔΕΘ έχει και μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, παρά το ότι το κόστος ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Ακόμα κι έτσι, η… ελάφρυνση μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των 5,5 δις ευρώ που έχει στοιχίσει στους φορολογούμενους η 3ετής φοροεπιδρομή, η οποία άγγιξε ακόμα και θέματα ταμπού, όπως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αλλά και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης. Το colpo grosso έγινε βέβαια με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που «μάτωσαν» τα μικρομεσαία εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι εν μια νυκτί, κάποιος που είχε εισόδημα 25.000 ευρώ είδε το φόρο του να «φουσκώνει» κατά 350 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος με εισόδημα 30.000 ευρώ είδε το φόρο του να φτάνει στις 7.300 ευρώ από 7.100 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Ουδείς φυσικά μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε με μοναδική ευκολία στις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου, όπως επίσης ότι έχει ήδη ψηφίσει μια δεύτερη μείωση του κατά 3.000 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, δηλαδή αφού θα έχουν στηθεί οι κάλπες. Το κερασάκι στην τούρτα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ήταν ότι αυτές οι… εκπλήξεις από την κυβέρνηση εφαρμόστηκαν από τα μέσα του 2016 με αναδρομική ισχύ από την Πρωτοχρονιά της ίδιας χρονιάς.

Το σενάριο της ΔΕΘ έχει, επίσης, ελαφρύνσεις για τον… ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τον ίδιο φόρο που υποτίθεται θα είχε καταργηθεί, στη συνέχεια υπήρξε «δέσμευση» ότι θα τροποποιηθεί επί το δικαιότερο, αλλά τελικά μονιμοποιήθηκε και μάλιστα με ένα… ελαφρύ «χάδι» από το υπουργείο Οικονομικών, που φρόντισε να επιβαρύνει περισσότερο όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, πριν προχωρήσει βέβαια στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς. Δεν πρέπει να λησμονεί, μάλιστα, κανείς ότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών «ψάχνεται» για μια έστω συμβολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα αποκαλυπτήρια της τελευταίας Επικαιροποίησης του 3ου Μνημονίου έφεραν στο φως αφενός την «ντρίπλα» που έκανε η κυβέρνηση προχωρώντας σε μερική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για να αποφύγει τα εκκαθαριστικά- «φωτιά» κατά την… πανηγυρική έξοδο από το Μνημόνιο αφετέρου τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης για αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης και το 2019 και το 2020, πετώντας έτσι το μπαλάκι στους επόμενους!

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα story με παροχές- καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, τα στοιχεία από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Τα χρέη από φόρους έχουν φτάσει στα 101 δις ευρώ, από τα περίπου 71 δις στο τέλος του 2014, οι κατασχέσεις έχουν χτυπήσει την πόρτα σε 1.137.235 πολίτες, ενώ οι οφειλές για ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ξεπεράσει τα 33 δις ευρώ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ