Εσύ πήρες την επιστροφή φόρου; Τι έχει πληρώσει μέχρι τώρα η εφορία – Τι εκκρεμεί

Ποιους έχει πληρώσει μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών – Σε ποιες περιπτώσεις γίνονται συμψηφισμοί

Εσύ πήρες την επιστροφή φόρου; Τι έχει πληρώσει μέχρι τώρα η εφορία – Τι εκκρεμεί

Σε σημαντικό «ξεκαθάρισμα» των επιστροφών φόρου που δικαιούνται φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης προχώρησε ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μετά το πρώτο κύμα επιστροφών σε περίπου 270 χιλιάδες φορολογούμενους που είχαν κάνει δήλωση μέχρι και τις 20 Ιουνίου, ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες ένα ακόμη «κύμα» ώστε να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους έως και την 31η Ιουλίου. Ποιοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό; Όσοι δεν δήλωσαν λογαριασμό, όσοι δήλωσαν εσφαλμένο αριθμό και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από το σύνολο των 6,23 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν κάνει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση –η διαδικασία συνεχίζεται καθώς χθες έληξε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμμετοχή και σε νομικά πρόσωπα με βιβλία β’ κατηγορίας- επιστροφή φόρου δικαιούνται 785.111 άτομα οι οποίοι και πρέπει να μοιραστούν το ποσό των 364 εκατ. ευρώ. Επιστροφές έγιναν μέχρι τώρα σε δύο φάσεις:

  1. Στις 10.07 δόθηκαν οι επιστροφές σε όσους είχαν κάνει φορολογική δήλωση μέχρι και τις 20/06. Η πληρωμή μέσω των τραπεζών αφορούσε σε 269.459 δικαιούχους επιστροφής με συνολικό ποσό πληρωμής 80,9 εκατ. ευρώ.
  2. Προ ημερών, έγινε και δεύτερη πληρωμή η οποία αφορούσε όσους είχαν κάνει δήλωση μέχρι και 30.07.

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή και δεν την έλαβαν θα πρέπει να περάσουν μια βόλτα από την εφορία στο τμήμα Εσόδων και να ενημερωθούν για τυχόν οφειλή που είχαν και δεν γνώριζαν και αν μπορούν να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά, προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα λεφτά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Συγκεκριμένα, οι βασικές περιπτώσεις δικαιούχων που δεν πήραν χρήματα από την εφορία -ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα ανέγραφε το εκκαθαριστικό τους-σε αυτά τα δύο κύματα επιστροφών φόρου, ήταν οι εξής:

  1. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 η εκκαθάρισή της οποίας είναι ακόμα υπό επεξεργασία (πχ για υψηλές επιστροφές φόρου ή ασυμφωνία στοιχείων κλπ)
  2. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 αλλά παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Αυτοί θα πρέπει να πάνε απευθείας σε τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.
  3. Όσοι είχαν χρέος από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή που συμψηφίστηκε αυτομάτως με την επιστροφή. Και αυτό γιατί πολλοί από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία.
  4. Όσοι είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Στην περίπτωση αυτή, έγινε διασταύρωση με τους οφειλέτες των Ταμείων και για όσους δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, τα λεφτά τους πήγαν απευθείας στον ΕΦΚΑ για να πληρωθεί το χρέος.
  5. Όσοι χρωστούν στο δημόσιο πρόστιμα (από δικαστήρια, κλήσεις της Τροχαίας ή των Δήμων, αυθαίρετα κλπ) έστω και αν αυτά τα ποσά δεν εμφανίζονταν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ως «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στο Taxisnet. Και πάλι έγινε διασταύρωση με οφειλές, ακόμα και αν δεν γνώριζαν καν πως τις είχαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι.

Ειδικά στις τελευταίες περιπτώσεις αυτές, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να ελέγξουν στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν, πώς προέκυψε η όποια οφειλή τυχόν δεν γνώριζαν (πχ κλήσεις από δήμους) και, αν μπορούν, να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά, προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα λεφτά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ