Προς νέα παράταση λόγω τεχνικών δυσκολιών και… μειωμένων εσόδων

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας ολιγοήμερης παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και τις 30/07 – Σε εκκρεμότητα πάνω από 600.000 δηλώσεις – Προβλήματα με την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων

Προς νέα παράταση λόγω τεχνικών δυσκολιών και… μειωμένων εσόδων

Το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 30 Ιουλίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα παράπονα από το «στρατόπεδο» των λογιστών έχουν γίνει πολύ έντονα τα τελευταία 24ωρα καθώς ειδικά η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων παρουσιάζει προβλήματα. Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο, πρακτικά δεν μπορούσε να υποβληθεί δήλωση. Από την άλλη, το γεγονός ότι ξημέρωσε η Δευτέρα με τουλάχιστον 600.000 δηλώσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο –μεταξύ άλλων- αγωνιά και για την χαμηλή βεβαίωση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέχρι και χθες, είχαν βεβαιωθεί φόροι 2,595 δις. ευρώ δηλαδή περίπου 1,27 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό είναι που προβληματίζει ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι όλη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στηριχτεί στα πρωτογενή πλεονάσματα (και στα υπερπλεονάσματα) δεν θέλει η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί με τρύπα στα έσοδα. Προφανώς, για τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να διευκολύνει ώστε να μην υπάρξουν χιλιάδες δηλώσεις σε εκκρεμότητα.

Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είχαν υποβληθεί:

  1. 242.605 χρεωστικές δηλώσεις με τις οποίες βεβαιώθηκαν 2,595 δις. ευρώ (ή 1157 ευρώ ανά φορολογούμενο)
  2. 049 πιστωτικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε ανάγκη επιστροφής φόρου 303 εκατομμυρίων ευρώ ή 421 ευρώ ανά φορολογούμενο.
  3. 2,661 εκατομμύρια μηδενικές φορολογικές δηλώσεις.

Η σύγκριση σε σχέση με πέρυσι δείχνει ότι «λείπουν» ακόμη 354 χιλιάδες χρεωστικές δηλώσεις που πρέπει να φέρουν πρόσθετο φόρο 1,279 δις. ευρώ, 255 χιλιάδες πιστωτικές δηλώσεις και 651 χιλιάδες μηδενικές., Αυτά για να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα. Αν όχι, θα αρχίσουμε να μιλάμε από τον Αύγουστο για «δημοσιονομικό κενό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ