Πότε θα πληρωθεί φέτος η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ

Πότε θα πληρωθεί φέτος η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου δύο μήνες σχεδιάζεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος προβλέπεται να είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογουμένους.

Πριν προλάβουν οι φορολογούμενοι να συνέλθουν από το φοροσόκ, θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν και την πρώτη δόση του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά τη ΔΕΘ, περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να μη χαλάσει τη φιέστα της «καθαρής εξόδου» και ακυρώσει τις πρωθυπουργικές προεκλογικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη.

Οταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου, θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Εκατομμύρια νοικοκυριά θα ζοριστούν, καθώς μέχρι την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωμένα να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις οι οποίες θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως ο Αγιος Δημήτριος, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, η Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και το Περιστέρι ή η Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ