ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα «μπλοκάρουν» την επιστροφή φόρου

ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα «μπλοκάρουν» την επιστροφή φόρου

 

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2017 δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα εισπράξουν νωρίτερα ένα μέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταλογίσουν και φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο νόμος επιτρέπει συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, και μάλιστα χωρίς αυτές να έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες, και άρα το υπουργείο Οικονομικών θα προεισπράξει μέρος ή όλον τον ΕΝΦΙΑ από εκείνους που έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έως 5 δόσεις – αλλά ουσιαστικά εφάπαξ και χωρίς καμία έκπτωση.

Ο αριθμός των φορολογουμένων για τους οποίους τελικά θα προκύψει επιστροφή φόρου αναμένεται στο τέλος της εφετινής εκκαθάρισης να προσεγγίσει το 1.000.000, με το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το κράτος να ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα e-mail με το οποίο η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από τον φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστροφές φόρων καθυστερούν όταν το ποσό επιστροφής είναι σημαντικό και πρέπει να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των στοιχείων που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση από την εφορία.

Όμως οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το επιστρεφόμενο ποσό.

Προσοχή! Αρκετοί ήταν και οι φορολογούμενοι που κατά την επίσκεψή τους στην εφορία, για την αίτηση επιστροφής φόρου, διαπίστωσαν ότι οι δήμοι, μέσω της εφορίας, έχουν δεσμεύσει τον ΑΦΜ τους επειδή είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη.

Τι πρέπει να κάνουν; Για να ενεργοποιηθεί και πάλι το ΑΦΜ οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο, όπου έχουν την οφειλή καινα πληρώσουν το χρέος που έχουν είτε εφάπαξ είτε ναρυθμίσουντην οφειλή τους σε δόσεις. Κατόπιν από τον δήμο θα δοθεί βεβαίωση για άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας την οποία θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία για να ξεμπλοκάρει το ΑΦΜ του και να πάρει την επιστροφή φόρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ