Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύει η εφορία

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους η εφορία επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύει η εφορία

 


Στη λίστα της έχει βάλει η εφορία χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν οφειλές στην εφορία.

Σπίτια με πισίνες, μεζονέτες πολλών τετραγωνικών, επαγγελματικά ακίνητα αλλά και άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρωστά εκατομμύρια ευρώ και να νομίζει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Όσον αφορά αυτούς από τους οποίους η Εφορία θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει έστω και ένα ευρώ, προχωρεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εκτός και αν ο οφειλέτης τακτοποιήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του λίγο πριν πραγματοποιηθεί κάποιο από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθαν τον Μάιο στους 3.816.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.708.111.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι:

-η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες

-η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Έτσι παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ή μια επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδουν το ενοίκιο ή μια οφειλή αντίστοιχα στο δημόσιο ταμείο

-η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη

-η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού

Για οφειλές προς το δημόσιο ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Για το τμήμα ποσού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το 100%. Για έναν τραπεζικό λογαριασμό ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ μηνιαίως εφόσον όμως ο φορολογούμενος έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο taxisnet.

Επίσης προβλέπεται ειδική διαδικασία προστασίας της μιας και μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ