«Παγίδα» με τις αποδείξεις - Τα tips της τελευταίας στιγμής

«Παγίδα» με τις αποδείξεις - Τα tips της τελευταίας στιγμής

Χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν για πρώτη φορά φέτος έπειτα από χρόνια αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς αποδείξεων και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος. Στις 26 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν με πρόστιμα όσοι δεν μπόρεσαν να χτίσουν το αφορορολόγητο όριο. 

 

 

Από τα έως τώρα στοιχεία των φοροτεχνικών προκύπτει ότι πολλοί είναι εκείνοι που κυρίως λόγω άγνοιας δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν όλες τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα για να μετρήσουν οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα να πληρώσουν πέναλτι φόρου 22% στις λιγότερες αποδείξεις.

Τα σημεία που αφορούν στις αποδείξεις που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μη βρεθούν οι πολίτες εκτεθειμένοι σε πρόσθετη φορολογία είναι:

Ξεχωριστοί κωδικοί: Για τον σύζυγο και τη σύζυγο.

ποσά αποδείξεων: Δεν είναι προσυμπληρωμένα και θα πρέπει να γράψει ο φορολογούμενος το ποσό που προκύπτει βάσει των συναλλαγών του με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική. Η Εφορία ενημερώνει σε ειδικό κουτί το ποσό που θεωρεί η ίδια ότι έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δεσμευτικό, ούτε φυσικά προσυμπληρωμένο.

ένας από δύο συζύγους έχει λιγότερες αποδείξεις: Θα μπορεί ο ένας να συμπληρώσει του άλλου. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.
Προσοχή! Δεν μπορούν να δηλωθούν αγορές με μετρητά παρά μόνο όσοι είναι άνω των 70 ετών, άνεργοι, ανάπηροι.

Όσοι εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ