Ε1: Τι ισχύει για τις ιατρικές δαπάνες, «ψήνεται» παράταση για τις δηλώσεις

Ε1: Τι ισχύει για τις ιατρικές δαπάνες, «ψήνεται» παράταση για τις δηλώσεις

Πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ξεκινήσει και υποβάλλουν τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017.

Εκτός από τις αλλαγές στις αποδείξεις και το αφορολόγητο και τη νέα παγίδα της εφορίας για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι, υπάρχει μια ακόμη αλλαγή. 

Σημαντική αλλαγή  αποτελεί ο μη υπολογισμός των ιατρικών δαπανών.

 

«Ψήνεται» και παράταση

Σχεδόν 12 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ένας στους δύο φορολογουμένους δεν έχει υποβάλει ακόμη δήλωση.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων τροφοδοτούν ήδη σενάρια για παράταση της διαδικασίας κατάθεσης των εντύπων Ε1 τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι ιατρικές δαπάνες

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Έτσι, η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε έως πέρυσι πλέον καταργήθηκε και οι αποδείξεις από ιατρικές επισκέψεις και αγορά φαρμάκων θα προστίθενται στις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες και θα λαμβάνονται υπόψη για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου από 1.900 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) έως 2.100 ευρώ (έγγαμοι με 3 παιδιά και άνω).

Η συμπλήρωση του εντύπου Ε1 εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για όσους νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτική κλινική ή αποζημιώθηκαν από ασφαλιστική εταιρεία για συμβόλαιο υγείας.

Η διαδικασία αναγνώρισης των ιατρικών εξόδων προκειμένου να εκπέσουν του φόρου είναι αρκετά γραφειοκρατική.

Σε περίπτωση που κάποια από τα δικαιολογητικά που αφορούν σε δαπάνες μείωσης φόρου έχουν κατατεθεί στον εργοδότη του φορολογούμενου ή στο ασφαλιστικό ταμείο/ασφαλιστική εταιρία όπου είναι ασφαλισμένος προκειμένου να αποζημιωθεί για την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών, λαμβάνεται υπόψη μόνο το τυχόν μέρος της δαπάνης που επιβαρύνθηκε ο ίδιος ο φορολογούμενος.

Τέτοιες δαπάνες αποτελούν οι φαρμακευτικές, οι δαπάνες για την αγορά ορθοπεδικών ειδών (νάρθηκες, κηδεμόνες, υποδήματα, κ.λπ.), αναλώσιμων νοσηλευτικών υλικών, αναπηρικών βοηθητικών οργάνων (πατερίτσες, αναπηρικά αμαξίδια, στρώματα κατάκλισης, κ.λπ.), ειδικών μηχανημάτων (νεφελοποιητές, συσκευές αναρρόφησης, φιάλες οξυγόνου, κ.λπ.), οι δαπάνες για έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ασφαλισμένων, οι δαπάνες για νοσήλια, οι δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ.λπ., όταν δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τους φορολογουμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ