Πότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να περάσουν από την εφορία

Πότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να περάσουν από την εφορία

Όσοι ιδιοκτήτες νοίκιασαν πέρυσι τα ακίνητά τους αλλά δεν έλαβαν τα ενοίκια, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την Εφορία τους.

 

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2017 είχαν ανείσπρακτα ενοίκια υπάρχει τρόπος να γλιτώσουν από την Εφορία και να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έλαβαν ποτέ, και μάλιστα με συντελεστή 15% από το πρώτο ευρώ.

Προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Ειδικότερα, για να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει:

  • Να δηλωθούν σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1.
  • Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να καταθέσει στην Εφορία πριν από την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
  • Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στην Εφορία θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Εάν δεν υποβληθούν στη ΔΟΥ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά από το πρώτο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ