Φιλοξενείς; Για να τον σώσεις (τον φιλοξενούμενο) πρέπει να τον δηλώσεις

Προβλήματα και ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει ο νέος κωδικός πουπροστέθηκε στο έντυπο Ε1 – ορατό το ενδεχόμενο να χρειαστούν τροποποιητικές δηλώσεις

Φιλοξενείς; Για να τον σώσεις (τον φιλοξενούμενο) πρέπει να τον δηλώσεις

Στην προσπάθειά της να χορηγήσει τα κοινωνικά επιδόματα με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά κριτήρια, θέσπισε ως «έννοια» το εισόδημα του νοικοκυριού. Στον νέο αυτό ορισμό, ενσωματώνεται όχι μόνο το εισόδημα του ζεύγους αλλά και το εισόδημα των φιλοξενούμενων κάτω από την ίδια στέγη. Από τους ελέγχους που έγιναν, προέκυψε ότι πάνω από 50.000 εμφανιζόμενοι ως φιλοξενούμενοι είναι αγνώστου... παρέχοντος την φιλοξενία. Αυτό ήταν, η διαπίστωση οδήγησε στην ανάγκη να ενεργοποιηθεί ένας νέος ηλεκτρονικός ελεγκτικός μηχανισμός τον οποίο θα βρουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το fpress.gr, ο αριθμός των φορολογουμένων που προσφέρουν φιλοξενία είναι 1,5 εκατομμύριο ενώ οι φιλοξενούμενοι είναι περίπου 1,9 εκατομμύρια. Όλος αυτός ο πληθυσμός θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία συνεννόησης πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και των φιλοξενούμενων και των παρεχόντων την φιλοξενία. Το σύστημα ελέγχου λειτουργεί ως εξής:

  1. Ο παρέχων φιλοξενία πρέπει να δηλώσει (στον νέο κωδικό που προστέθηκε φέτος) τον ΑΦΜ του φορολογούμενου που φιλοξενείται. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον φιλοξενούμενο πριν την υποβολή της δήλωσης καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ από τον έναν χωρίς να υπάρχει στη δήλωση του άλλου οδηγεί σε «συναγερμό».
  2. Αν ο φιλοξενούμενος προσπαθήσει να δηλώσει τον ΑΦΜ του παρέχοντος τη φιλοξενία χωρίς ο τελευταίος να έχει γράψει τον ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, η δήλωση του φιλοξενούμενου δεν θα προχωρήσει. Και αν η φιλοξενία είναι πραγματικό γεγονός, ο παρέχων τη φιλοξενία θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση (ηλεκτρονικά) προκειμένου να ενσωματώσει τα στοιχεία του φιλοξενούμενου.

Το μυστικό για να μην υπάρξει πρόβλημα είναι η συνεννόηση εκ των προτέρων. Πριν υποβληθεί η δήλωση ή του μεν ή του δε, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα «σχέδιο δράσης». Συμφέρει η φιλοξενία ή θα στερήσει και από τους δύο επιδόματα και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα; Θα πρέπει να προστεθούν τα εισοδήματα του μεν και του δε, να συγκριθούν με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί (ειδικά για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι και το άμεσο καθώς θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση μέσα σε έναν μήνα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης) και μετά να αποφασιστεί ποιος θα φιλοξενήσει και ποιον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ