H μεγάλη παγίδα με τις ξεχωριστές δηλώσεις των συζύγων και το... κίνητρο του εικονικού διαζυγίου

Αντιμέτωποι με τα τεκμήρια θα βρεθούν όσοι παντρεμένοι επιλέξουν τον δρόμο των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων

H μεγάλη παγίδα με τις ξεχωριστές δηλώσεις των συζύγων και το... κίνητρο του εικονικού διαζυγίου

                Αν μη τι άλλο, το υπουργείο Οικονομικών μας σπρώχνει στην κατεύθυνση των «καθαρών λύσεων». Το «φορολογικό διαζύγιο», ένα δικαίωμα που απέκτησε ο φορολογούμενος μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρύβει παγίδες καθώς ένας εκ των δύο συζύγων κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τα τεκμήρια. Το πραγματικό διαζύγιο όμως, είναι... όλα τα λεφτά από φορολογικής απόψεως καθώς οι παντρεμένοι μπορούν να εμφανιστούν ως «ξεχωριστές οικονομικές μονάδες» και να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και στα διάφορα επιδόματα που δίδονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το σχέδιο προσαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι παντρεμένοι να υποβάλλουν ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση, κρύβει μια πολύ μεγάλη παγίδα. Όντως, από το 2019, ο παντρεμένος θα μπορεί να επιλέξει να κάνει δήλωση χωριστά από τη γυναίκα του. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε σύζυγος:

  1. Θα κάνει ξεχωριστά δήλωση με βάση τους δικούς του κωδικούς
  2. Θα παραλάβει δικό του εκκαθαριστικό
  3. Θα πληρώσει μόνος του (με βάση τον αριθμό των δόσεων που προβλέπονται) τον φόρο που του αναλογεί
  4. Θα εισπράττει την επιστροφή φόρου εφόσον δικαιούται κάτι τέτοιο ενώ αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γίνονται οι συμψηφισμοί χωρίς να εμπλέκεται καθόλου η σύζυγος.

Αυτά είναι τα κέρδη. Υπάρχει όμως και η ζημιά. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα ζητήσει να υποβάλλει ξεχωριστά τη φορολογική του δήλωση από τη σύζυγό του, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα δικά του εισοδήματα επαρκούν για την κάλυψη των τεκμηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο. Και αυτό διότι όπως αναφέρεται στα «ψιλά γράμματα» της χθεσινής ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, ο καθένας θα πρέπει να καλύπτει και τις δαπάνες που απαιτούνται (σ.σ δηλαδή τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πρέπει να γίνονται προκειμένου να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο) και τα τεκμήρια που προκύπτουν με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο καθένας στο όνομά του.

Είναι προφανές ότι αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα σε ζευγάρια αν ο ένας εμφανίζεται να έχει τα εισοδήματα και ο δεύτερος τα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης αν κάποιος έχει στο μυαλό του ότι με την υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα, θα πρέπει να το ξεχάσει καθώς και πάλι θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών προωθούν μια λύση τύπου «μονά-ζυγά υπέρ του δημοσίου».

Οικονομικά οφέλη μπορεί να προκύψουν για τους φορολογούμενους μόνο αν εμφανιστούν να παίρνουν κανονικό διαζύγιο δηλώνοντας μάλιστα και ξεχωριστή διεύθυνση ώστε να μην τεθεί υποψία φιλοξενίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο καθένας θα μπορεί με βάση τα ατομικά του εισοδήματα να διεκδικήσει επιδόματα και λοιπές παροχές. Είναι μια τακτική που πλέον ακολουθείται από πολλούς κυρίως για να διατηρήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή να προστατευτούν από τα χρέη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ