Φοροκυνηγητό: «Χέρι» της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Συνολικά 1.076.857 φορολογούμενοι βρέθηκαν ήδη αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Φοροκυνηγητό: «Χέρι» της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς

 


Αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις επειδή άφησαν απλήρωτες φορολογικές οφειλές τον Ιανουάριο βρέθηκαν έξι στους δέκα οφειλέτες προς το δημόσιο. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έδωσαν δυναμικό παρών, ενώ από τον Μάιο εντάσσονται στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων στην εμπορική αξία

Αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 102 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία στο τέλος Ιανουαρίου ενώ τον πρώτο μήνα του 2018 οι οφειλές που έμειναν απλήρωτες ανήλθαν σε 766 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 693 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.076.857 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.757.439 οφειλέτες. Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στους 4.107.315 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά 38.458 φορολογούμενους

Στο μέτωπο των ελέγχων, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1 όμως στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.

Η φορολογική διοίκηση ανεβάζει συνεχώς στροφές στο μέτωπο των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντατικοποιώντας τις ενέργειές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το δημόσιο θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ έχουν αυτοματοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς των οφειλετών.

Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο από τις 27 Απριλίου ενώ από την 1η Μαίου οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι, για τις 27 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δώδεκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αφορούν σε οφειλέτες του Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ