Στο ίδιο έργο θεατές: Ιούλιο (και βάλε) και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο έντυπο Ε1 –έως το τέλος του μήνα και η εφαρμογή για τις δηλώσεις των εισοδημάτων

Στο ίδιο έργο θεατές: Ιούλιο (και βάλε) και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις

Όποιος πίστευε ότι οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πλανάται. Το ίδιο έργο θα δούμε και φέτος καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί καλά-καλά τα έντυπα. Οι άπειρες εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών και τα προβλήματα, θα σπρώξουν και φέτος τις προθεσμίες προς τον Ιούλιο. Και αν ανοίξει και θέμα δηλώσεων ζευγαριών, κλάψτα… υπουργέ…

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαρτίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έχει καν ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οι εργοδότες θα καταχωρήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα στοιχεία των συντάξεων κ.ο.κ. Ο προγραμματισμός που προέβλεπε ότι την 1η Απριλίου θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων αποτελεί ήδη πρωταπριλιάτικο αστείο ενώ τα «εγκαίνια» της φετινής εφαρμογής μετατίθενται για μετά το Πάσχα.

Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων –τι θα κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα των κοινών δηλώσεων των παντρεμένων κλπ- μπορεί να θεωρείται πλέον από τώρα δεδομένο ότι για μια ακόμη χρονιά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου.

Το έντυπο Ε1 που θα υποβληθεί στην καλύτερη περίπτωση από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους και στη χειρότερη από 7,5 εκατομμύρια δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το έντυπο Ε3 που θα συμπληρωθεί από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους έχει πλήθος αλλαγών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό καθώς ζητάει μέχρι και τον αριθμό των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή τον αριθμό της συσκευής POS.

To υπουργείο Οικονομικών έμπλεξε τώρα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς των επαγγελματιών ενώ σε όλο αυτό το αλαλούμ έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα του… ΕΦΚΑ.

Πώς θα οριστικοποιηθεί το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών όταν για ολόκληρο το 2017 οι επαγγελματίες πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές… έναντι; Τι θα γίνει με αυτούς που έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα από αυτά που τους καταλόγισαν και τώρα θα διεκδικήσουν επιστροφή φόρου; Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει ως επαγγελματική δαπάνη τις εισφορές που πληρώθηκαν. Και του χρόνου, αν γίνουν συμψηφισμοί… βλέπουμε.

Από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο έντυπο Ε1, ξεχωρίζει η ενεργοποίηση του κωδικού 049 με τις πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα με τις καταθέσεις ποσών που έγιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικοί ενώ η αγορά περιμένει από το υπουργείο Οικονομικών να πληροφορηθεί αν ο κωδικός 049 θα είναι προσυμπληρωμένος ή αν θα δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες να προσθέσουν το κάτι παραπάνω.

Το μόνο βέβαιο είναι η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί τον Ιούλιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι προς το παρόν στον αέρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ