Πως θα ρυθμίσετε σε 12 δόσεις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πως θα ρυθμίσετε σε 12 δόσεις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μπορούν οι φορολογούμενοι να εντάξουν ακόμη και τις μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές τους.

 

Εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει διευκρινίσεις προς τις φορολογικές αρχές για την εφαρμογή της ρύθμισης η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ωστόσο, επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους και πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους?' αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων (κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και Κ.Φ.Δ.) στη Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

2. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης:α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες των μία βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή περισσοτέρων εξ' αυτών ή δόσεων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ