Το «προαπαιτούμενο 2» του νέου μνημονίου και η «βόμβα» για πέντε εκατομμύρια πολίτες

Τι σημαίνει η ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου από την 1/1/2019

Το «προαπαιτούμενο 2» του νέου μνημονίου και η «βόμβα» για πέντε εκατομμύρια πολίτες

«Περιγράψτε τη ζωή σας από την 1/1/2019 αν υλοποιηθεί η απαίτηση του δημοσίου να εφαρμοστεί από το νέο έτος η μείωση του αφορολογήτου ταυτόχρονα με τη μείωση των συντάξεων». Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να την σκέφτεται ειδικά αν η εκλογική μάχη μετατεθεί για το 2019. Από 1/1/2019 είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να καταργηθεί η προσωπική διαφορά για τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αν η μείωση αυτή συνδυαστεί και με τη μείωση του αφορολογήτου τότε θα μιλήσουμε για απώλεια έως και 2,5 συντάξεων (δηλαδή από τις 12 θα πέσουμε στις 9,5) ενώ τα περίπου 4,5 εκατομμύρια των μισθωτών και των αγροτών θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τα 650 ευρώ τον χρόνο.

Το«προαπαιτούμενο 2» στη λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης δεν μπήκε τυχαία. Το ΔΝΤ που παρέμεινε ουσιαστικά σιωπηλό στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης εξακολουθεί να απαιτεί να ξανανοίξει η συζήτηση για το αν θα πρέπει το αφορολόγητο να μειωθεί όχι από την 1/1/2020 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά από την 1/1/2019. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 να διαμορφωθεί στο 1,5% χωρίς μέτρα και γι’ αυτό απαιτεί και τη μείωση του αφορολογήτου και τη μείωση των συντάξεων ταυτόχρονα. Πώς θα αλλάξει γνώμη μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες; Αυτό θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου.

Η συζήτηση για το αφορολόγητο δεν θα είναι το μοναδικό κρίσιμο θέμα της 4ης αξιολόγησης. Ο κατάλογος με τα 88 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει επίσης:

  • την αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και «τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εφόσον χρειαστεί» προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να σταλούν μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, προαπαιτούμενα είναι:
  • η εξάλειψη του ειδικού καθεστώς ΦΠΑ και στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου,
  • η διασφάλιση ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αποδώσουν.
  • Η θεσμοθέτηση της εξάλειψης του ΕΚΑΣ από τον Ιούνιο του 2019
  • Η λήψη νέων μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
  • Η ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στην αστυνομία, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ, το ΣΕΠΕ, το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.
  • Η υλοποίηση σειράς προαπαιτούμενων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ΔΕΣΦΑ, την Εγνατία και το Ελληνικό, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ΟΛΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ