Πώς θα κρατήσετε «ζωντανές» τις ρυθμίσεις της εφορίας

Οδηγός επιβίωσης ενόψει... καταιγίδας – Τι πρέπει να πληρώνεται πρώτο και τι τελευταίο

Πώς θα κρατήσετε «ζωντανές» τις ρυθμίσεις της εφορίας

Μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αλλά και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, έρχεται η ώρα της υλοποίησης. Μέχρι το τέλος του μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει θέσει στη διάθεση του κοινού και την πλατφόρμα για τις 120 δόσεις αλλά και την «ανανεωμένη» εφαρμογή των 12 δόσεων ώστε να μπορεί να υποδεχτεί αιτήσεις ακόμη και για βεβαιωμένες αλλά μή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες, καλούνται πλέον να κάνουν... management στα χρέη προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανές τις τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις.

Όσοι αναλάβουν για λογαριασμό των οφειλετών –κατά κύριο λόγο οι ίδιοι είτε σε συνεργασία με τους λογιστές τους είτε χωρίς- θα πρέπει να εμβαθύνουν στο πλαίσιο που ορίζει σε ποιες περιπτώσεις χάνεται μια ρύθμιση. Το πλαίσιο έχει ως εξής:

  1. Στις 12 δόσεις, το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό. Αν χαθεί η πρώτη δόση, μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης ενώ αν χαθεί και δεύτερη, τότε η ρύθμιση χάνεται εντελώς. Η επανείσοδος, υποχρεώνει τον οφειλέτη να φορτωθεί από την αρχή προσαύξηση 5,86% επί του χρέους κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται πολύ προσοχή διότι το μπες-βγες είναι ακριβό. Επίσης, ο νόμος για τις 12 δόσεις προβλέπει ότι πρέπει να μην καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Επίσης, για όλη την περίοδο του έτους, πρέπει να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή να υποβάλλονται οι δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ
  2. Στις 120 δόσεις, υπάρχει ρήτρα να μην χαθούν περισσότερες από τρεις δόσεις και επίσης να υποβάλλονται εμπρόθεσμα όλες οι φορολογικές δηλώσεις. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικό. Η δύσκολη ρήτρα είναι ότι πρέπει να παραμένουν τακτοποιημένες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι υποχρεώσεις πουέχουν γεννηθεί μετά την 31/12/2016. Η ρύθμιση των 120 δόσεων, αφορά μόνο στις υποχρεώσεις έως το τέλος του 2016. Οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση πρέπει να τακτοποιηθεί είτε με τις 12 δόσεις είτε να αποπληρωθεί. Από μόνη της αυτή, είναι μια τεράστια «βόμβα» για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  3. Στις 100 δόσεις, ενεργοποιείται η καινούργια ρήτρα που ορίζει ότι θα πρέπει να εξοφλούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις εμπρόθεσμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η ρύθμιση. Το ζήτημα είναι πότε θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με το που θα περάσει η αλλαγή, θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες που θα χάσουν τη ρύθμιση. Εξκτός από τη συγκεκριμένη ρήτρα, στις 100 δόσεις υπάρχει υποχρέωση να μην χαθύν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ