Αυτό είναι το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου

Προστασία για την κύρια κατοικία και από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία - Σε τιμές κάτω των αντικειμενικών θα μπορούν να ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί

Αυτό είναι το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου

Με μια ακόμη κίνηση τακτικής, η κυβέρνηση απέσυρε από το κείμενο του πολυνομοσχεδίου τη διάταξη που περιλαμβάνει την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στο δημόσιο. Με τις αντιδράσεις για το θέμα της απεργίας αλλά και για τις μειώσεις των επιδομάτων στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους να δημιουργούν ήδη μεγάλο πονοκέφαλο σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά από την πρώτη κιόλας ημέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου. Βέβαια, οι δανειστές επιμένουν στο να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και στο δημόσιο «εδώ και τώρα». Υπάρχει λοιπόν και η λύση της... τροπολογίας.

Για να αλλάξει το καθεστώς των πλειστηριασμών του δημοσίου – το οποίο μάλιστα δεν προσφέρει καμία προστασία για την κύρια κατοικία, θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά με τους θεσμούς στο πλαίσιο του πρόσφατου conference call και αποφασίστηκε το θέμα να παραμείνει ανοικτό για λίγες ώρες προκειμένου το θέμα να κλείσει την τελευταία στιγμή με τροπολογία. Το τι θα προβλέπει, η κυβέρνηση το κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό». Οι «κακές» αλλαγές που πρέπει να περάσουν είναι δύο:

  1. Να επιτρέπεται ο πλειστηριασμός με επισπεύδοντα το δημόσιο να γίνεται και σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας κάτι που δεν ισχύει σήμερα με αποτέλεσμα ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί για οφειλές του δημοσίου να χαρακτηρίζονται άγονοι.
  2. Να μπορεί να γίνει ηλεκτρονικός πλειστηριασμός και για οφειλές προς το δημόσιο κάτι το οποίο αποτελεί απαίτηση των θεσμών.

Υπάρχει και η «καλή» διάταξη: θα προβλέπει, εφόσον περάσει ότι θα προστατεύεται η κύρια κατοικία και για χρέη προς το δημόσιο με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις που ισχύει και τους πλειστηριασμούς των τραπεζών.

Στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, περιλαμβάνονται πλήθος αλλαγών, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

  1. Προβλέπεται ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά κάτι που προβλέπεται να γίνει από τον Φεβρουάριο
  2. Για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σ.σ σήμερα η απόφαση λαμβάνεται με το ένα πέμπτο).
  3. Πέρασαν οι διατάξεις για το νέο επίδομα τέκνων το οποίο ισχύει από 1/1/2018.
  4. Αλλάζει το πλαίσιο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018 για τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξής του στις προνοιακές παροχές.
  5. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» το οποίο και απορροφά την «Κτηματολόγιο ΑΕ» ενώ καταργούνται τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία σε ολόκληρη τη χώρα.
  6. Προβλέπεται η σύσταση χρηματιστηρίου ενέργειας με τη σχετική υπο σύσταση εταιρεία (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ) να απορροφά τον κλάδο ενεργειακής αγοράς της ΛΑΓΗΕ.
  7. Αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών με ειδικές διατάξεις που αφορούν σε ανήλικους αλλά και ρυθμίσεις που προβλέπουν κυρώσεις όχι μόνο για τους προμηθευτές προϊόντων αλλά και για τους πωλητές, παραγωγούς ή διανομείς.
  8. Συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών νέα υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» την οποία θα συντονίζει ο Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.
  9. Θεσπίζεται το «υπερπρονόμιο» των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας αλλά μόνο για το τμήμα των απαιτήσεων έως τα 9669 ευρώ. Στη συνέχεια θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα όσοι έχουν εγγράψει υποθήκη στα περιουσιακά στοιχεία.
  10. Προβλέπεται ότι ακόμη και διαφορές μεταξύ ιδιωτών θα ακολουθούν αρχικά την οδό της διαμεσολάβησης πριν καταλήξουν στα δικαστήρια. Ως τέτοια διαφορά ορίζεται ακόμη και η αντιπαράθεση μεταξύ δύο ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην ίδια πολυκατοικία όπως επίσης οι διαφορές για αμοιβές, οι διαφορές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος κλπ, ακόμη και οι εργατικές διαφορές.
  11. Κατατίθεται το πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.
  12. Μπαίνει πλαφόν στο μέσο όρο του έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Εξαιρούνται μόνο οι προσλήψεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
  13. Δίδεται η δυνατότητα σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις να κεφαλαιοποιήσουν αφορολόγητα αποθεματικά πληρώνοντας φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή που ξεκινά από το 5% και φτάνει έως και το 20%. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει μέχρι το 2020.
  14. Καταργούνται μια σειρά φορολογικών απαλλαγών που προέβλεπε η νομοθεσία (π.χ χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων, μερίσματα σε μετόχους ΚΤΕΛ, εταιρείες, παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου κλπ)
  15. Θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των καζίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ