Ρύθμιση σε 12 δόσεις μόνο στα όνειρα μας

Ρύθμιση σε 12 δόσεις μόνο στα όνειρα μας

Δώδεκα δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μόνο όσοι υποστούν μια προσαύξηση της τάξεως του 5,86% θα μπορούν να διεκδικούν περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλώς... ευσεβείς πόθοι.

 

Μια διάψευση η οποία εκδόθηκε ύστερα από πολύωρη προετοιμασία, βάζει τέλος στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε από το πρωί μετά από δημοσιεύματα αλλά μια δήλωση της αναρμόδιας επί των φορολογικών αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνιας Αντωνοπούλου. Μια αναφορά στο μνημόνιο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πλαίσιο αποπληρωμής των φόρων σε μηνιαίες δόσεις (πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε 12 δόσεις) έγινε αφορμή να στηθεί ένα ολόκληρο «παραμύθι».

«Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, εξετάζει διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν απο λίγο.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: 12 δόσεις για πάσα φορολογική υποχρέωση και ανεξαρτήτως προέλευσης και κριτηρίων δεν πρόκειται να υπάρξει πολύ απλά διότι κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Οι 12 δόσεις θα δοθούν μόνο μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών αλλά θα είναι έντοκες και θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 5,86%. Η κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει την απόλυτη σύγχυση λόγω μιας γραμμής που έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι σαφές: μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αποπληρωμής των υποχρεώσεων σε μηνιαίες δόσεις».

Ούτε για 12 δόσεις μιλάει το μνημόνιο ούτε για υποχρέωση επιβολής κάποιου μέτρου. Ουσιαστικά παραπέμπει στη συζήτηση που έχει γίνει και από πέρυσι: αντί να αποπληρώνεται ο φόρος εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, να αποπληρώνεται σε έξι μηνιαίες. Ή και περισσότερες αν αυτό είναι εφικτό και υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει νωρίτερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αντίστοιχα για τον ΕΝΦΙΑ, αν βρεθεί τρόπος να γίνει η εκκαθάριση νωρίτερα, οι μηνιαίες δόσεις θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες από 5 όπως ισχύει σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ