Airbnb: H φορολογία και τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Έρχονται τα πάνω - κάτω

Airbnb: H φορολογία και τα «τσουχτερά» πρόστιμα

 

 

Νέος φόρος έρχεται για τους ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω Airbnb. Έτσι, από φέτος το εισόδημα που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου με Airbnb αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Με το νέο μνημόνιο προβλέπεται φόρος από το 2018 της τάξης του 15% από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα μέσω Airbnb μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα.
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Το εισόδημα από Airbnb απαλλάσσεται του ΦΠΑ, συνεπώς δεν δύναται να συμψηφιστεί ή να επιστραφεί ο ΦΠΑ που επιβάρυνε τις δαπάνες του ακινήτου. Επίσης το εισόδημα αυτό, ως εισόδημα από ακίνητα, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Από την Πρωτοχρονιά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που θα συναφθούν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη διάρκεια μικρότερη του έτους, θα πρέπει να δηλώνονται από τον «διαχειριστή» στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, συγκεκριμένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου ο «διαχειριστής» λαμβάνει αριθμό εγγραφής ανά εκμισθούμενο ακίνητο.


Σε εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή προβλέπεται πως κατά την εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία του διαχειριστή, των δικαιούχων εισοδήματος από την ενοικίαση και τα στοιχεία του ακινήτου.

Αν δεν γίνει εγγραφή στο μητρώο, αν δεν έχει γίνει εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο ή του αριθμού του ειδικού σήματος λειτουργίας στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής θα επιβάλλεται πρόστιμο στους διαχειριστές.

Εκείνοι που δεν πειθαρχήσουν με το νόμο και δεν εγγραφούν στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής της ΑΑΔΕ, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιαστεί σε 10.000 ευρώ αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση σε ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ