Ποιον θα βαρύνει ο φόρος διαμονής από την Πρωτοχρονιά

Ποδαρικό από τις αρχές του 2018

Ποιον θα βαρύνει ο φόρος διαμονής από την Πρωτοχρονιά

Πρεμιέρα κάνει την Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία με επιβαρύνσεις έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

 

Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

- 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

- 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

- 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

- 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν και όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, ήτοι αν δεν εγγράψουν το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο και αν δεν εμφανίζουν τον αριθμό εγγραφής του ακινήτου στις σχετικές αγγελίες στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ!

Επίσης, το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά θα αποτελεί παρελθόν από την 1η 2018 με εξαίρεση τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο όπου ο μειωμένος ΦΠΑ θα καταργηθεί τον Ιούνιο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ