Το «φιάσκο» των αντικειμενικών αξιών – Πάνε για Μάρτη και βλέπουμε

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Το «φιάσκο» των αντικειμενικών αξιών – Πάνε για Μάρτη και βλέπουμε


Με το ένα φιάσκο να διαδέχεται το άλλο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Έως τα τέλη Μαρτίου του 2018, αντί για τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ηκυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς κρίθηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης εμπορικών και αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα έως το τέλος του έτους είναι ανέφικτη, δεδομένων των τεχνικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Σε ό,τι αφορά στον εισπρακτικό στόχο, αυτός παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες πάντως απειλούν να βάλουν φωτιά στις φτωχές περιοχές, σβήνοντας από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ελάχιστη τιμή ζώνης θα προσεγγίσει το επίπεδο των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα φθηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβά στα μάτια της Εφορίας.

Σε πολλές λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όπως η Δραπετσώνα, τα Ανω Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%. Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα επηρεάσουν περίπου 20 φόρους και τέλη, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Οι συγκεκριμένοι θα αυξομειωθούν ανάλογα με τις μεταβολές των αξιών, αλλά και ανάλογα με τις αλλαγές που θα επέλθουν στις κλίμακες φόρων και τελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ