Ποιοι μπορούν να κερδίσουν το χιλιάρικο της λοταρίας

Έρχεται το νέο σύστημα κλήρωσης αποδείξεων

Ποιοι μπορούν να κερδίσουν το χιλιάρικο της λοταρίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σύστημα κλήρωσης αποδείξεων μετά από πολλές καθυστερήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω πλαστικού χρήματος. Μέτρο το οποίο, όπως υπολογίζουν, θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Αν όλα πάνε καλά στα τέλη Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη κλήρωση της λοταρίας των αποδείξεων με χρήση πλαστικού χρήματος.

Η πρώτη αυτή κλήρωση θα αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σεπτεμβρίου, ενώ τα στοιχεία για τις αγορές των οκτώ πρώτων μηνών έχουν ήδη αποσταλεί από τις τράπεζες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το επόμενο χρονικό διάστημα – εκτός απροόπτου - αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό. Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματικά έπαθλα δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι 1.000 τυχεροί κάθε μήνα θα κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας, ενώ στη διάρκεια του έτους θα δίνονται συνολικά μέσω της λοταρίας 12 εκατ. ευρώ. Φέτος, επειδή δεν έχουν διενεργηθεί κληρώσεις σχεδόν για τα 2/3 του έτους, αναμένεται να γίνει και μια σούπερ κλήρωση λίγο πριν τις γιορτές.

Οι προϋποθέσεις

Η σημαντική προϋπόθεση για την συμμετοχή στην κλήρωση είναι να χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι όσο το δυνατόν περισσότερο για τις συναλλαγές τους την πιστωτική ή τη χρεωστική τους κάρτα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να είναι μεταξύ των τυχερών που θα έχουν μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση.

Έτσι:

- Δικαίωμα συμμετοχής στη φορολοταρία έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή πραγματοποιούν πληρωμές για τις συναλλαγές τους μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής (web banking).

-Για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο θα λαμβάνουν έναν αριθμό ηλεκτρονικών λαχνών, δηλαδή συγκεκριμένους κωδικούς λαχνών. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγοράσει από ένα κατάστημα με κάρτα προϊόντα αξίας έως 10 ευρώ θα λαμβάνει 10 λαχνούς. Αν αγοράσει προϊόντα αξίας 20 ευρώ θα λαμβάνει 15 και όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής τόσο θα μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των ηλεκτρονικών λαχνών που θα του πιστώνεται.

-Κάθε μήνα θα μοιράζεται στους φορολογούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα καρπώνονται 1.000 τυχεροί. Έτσι, κάθε τυχερός θα κερδίζει από 1.000 ευρώ.

-Στη φορολοταρία θα συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματός τους, και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ