Δύο-δύο τα εκκαθαριστικά – (Μαύρη) Παρασκευή είναι θα περάσει

Crash test στους φορολογούμενους με ταυτόχρονη πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Δύο-δύο τα εκκαθαριστικά – (Μαύρη) Παρασκευή είναι θα περάσει

Το πολύ-πολύ να φανεί άλλο ένα ληξιπρόθεσμο χρέος στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση». Πώς κάνουμε έτσι; Μήπως πρόκειται να μας συμβεί για πρώτη φορά; Τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν πλέον αποκτήσει… εμπειρία. Και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος και… σχολικά και δάνειο και supermarket, δεν γίνονται όλα. Υπομονή λοιπόν. Μια ακόμη «μαύρη Παρασκευή» είναι, θα περάσει. Τοπυλάχιστον, τη Δευτέρα θα αισθανθούμε εθνικά υπερήφανοι. Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει και το 2017 πάνω από το στόχο. Μέχρι και έκτακτο μέρισμα θα δώσει…

Σήμερα πληρώνουμε δύο φόρους μαζεμένους και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει –μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη- ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα κλείσει πάνω από το στόχο στο 2,2% του ΑΕΠ δηλαδή σε μια σχετική απόφαση ασφαλείας από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%. Δανειστή θέλοντος θα δοθεί και ένα μικρό «μέρισμα» όχι στους συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες. Υπό μια προϋπόθεση. Ότι δεν θα διευρυνθεί κι’ άλλο η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και ειδικά στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Μέχρι το μεσημέρι, ή και το απόγευμα για όσους πληρώνουν μέσω e-banking θα πρέπει να καταβληθεί:

  1. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων (από τις συνολικά πέντε καθώς η τελευταία δόση εκπνέει τον Ιανουάριο)
  2. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων
  3. Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
  4. Η 3η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  5. Ο ΦΠΑ μηνός Αυγούστου για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αν προστεθούν αυτές οι υποχρεώσεις, ο λογαριασμός ξεπερνάει τα τρία δις. ευρώ ενώ, είναι πιθανό σήμερα να καταρριφθεί το ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου και σε μια ημέρα να κατατεθούν στον λογαριασμό του δημοσίου περισσότερα από ένα δις. ευρώ.

Συνολικά, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσελκύσουν τα 5,5-6 δις. ευρώ ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, οι εισπρακτικές επιδόσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες. Πώς λοιπόν ενώ ο πήχης είναι τόσο ψηλά το υπουργείο Οικονομικών θα εμφανιστεί τη Δευτέρα βέβαιο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από τον στόχο; Η θετική πρόβλεψη στηρίζεται στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που περιλαμβάνουν και τις επιδόσεις των δήμων ή των ασφαλιστικών ταμείων. Εκεί τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα και τα όποια κενά δείχνουν προς το παρόν να καλύπτονται.

Η αισιοδοξία, αφορά βέβαια μόνο στο 2017. Για το 2018, η μάχη θα ξεκινήσει με τους δανειστές μετά τις 17 Οκτωβρίου και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Η συμφωνία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της επόμενης χρονιάς αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, που η ελληνική πλευρά απεύχεται, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου προκειμένου να κατατεθεί μέχρι τότε και ο επίσημος προϋπολογισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ