Μπαίνει νερό στο… κρασί λόγω ΕΦΚ

Χωρίς αποτελέσματα ο φόρος - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση

Μπαίνει νερό στο… κρασί λόγω ΕΦΚ

Κάθε άλλο παρά τόνωσε τα ταμεία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η κυβέρνηση στρέφεται τώρα στην κατάργησή του.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ στο κρασί είχε επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2016 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο χώρο των οινοποιών.

Άλλωστε και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μη αποδοτικό τον ΕΦΚ στο κρασί και είχε πει πως είναι μέλημα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά και οι οινοποιοί επιμένουν στην κατάργησή του γιατί έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μόλις το 1/3 ήταν αυτά που ήρθαν στα δημόσια ταμεία δημιουργώντας παράλληλα όλες τις προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί το παραεμπόριο.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων με τεράστιο κόστος, για τον κλάδο.

Άλλωστε ήδη η παραμονή διακίνηση οίνου καλύπτει το 70%. Η μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων είναι εμφανής, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ