Συμψηφισμοί επιστροφών και οφειλών μέρος πρώτο: δείτε τι σας συνέβη

Ανακοινώσεις ακόμη και εντός της ημέρας – τι θα εμφανιστεί στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση»

Συμψηφισμοί επιστροφών και οφειλών μέρος πρώτο: δείτε τι σας συνέβη

Με ένα λιτό μήνυμα που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Taxis, οι φορολογούμενοι ενημερώνονταν ότι δεν θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές ΦΠΑ, ρυθμίσεων και προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet μέχρι και τις 23:00 τη νύχτα. Ο λόγος; Έτρεξε η πρώτη… παρτίδα συμψηφισμών των επιστροφών φόρου με τις βεβαιωμένες οφειλές και εντός της ημέρας θα φανούν τα αποτελέσματα.

Όσοι έχετε λαμβάνειν, καλό θα είναι να κάνετε μια πρώτη επίσκεψη στην εφαρμογή της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ειδικά αν έχετε λαμβάνειν επιστροφής φόρου. Δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο διάστημα, να γίνετε αποδέκτης και ηλεκτρονικού μηνύματος από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα σας ενημερώνει για τις ενέργειες που έκανε η ΑΑΔΕ στο ΑΦΜ σας.

Οι περισσότεροι, από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, έχουν και κάποια οφειλή, μικρή ή μεγάλη, από τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμψηφισμός της επιστροφής, έγινε με την παλαιότερη οφειλή που εμφανίζεται στον ΑΦΜ του καθενός. Δηλαδή, αν υπήρχε και προγενέστερο χρέος, του ΕΝΦΙΑ, η οφειλή του φόρου ακινήτων παραμένει ανέγγιχτη και αυτό που αποπληρώνεται είναι το πιο παλαιό χρέος.

Αν δεν υπάρχει παλαιότερο χρέος, αποπληρώνεται κατά προτεραιότητα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μετά η δεύτερη κ.ο.κ. Έτσι, όσοι έχετε παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό και αναρωτιέστε πότε θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας, καλό θα είναι να κοιτάξετε τις επόμενες ώρες και ημέρες την προσωποποιημένη πληροφόρηση. Επίσης, αν έχετε λαμβάνειν από τον φόρο εισοδήματος, μην σπεύσετε να κάνετε την πληρωμή (έχετε χρόνο άλλωστε μέχρι το τέλος του μήνα) προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Προσοχή: συμψηφισμοί επιστροφών του συζύγου με οφειλές της συζύγου ή το ανάποδο δεν γίνονται για ευνόητους λόγους. Έτσι, αν η επιστροφή προέρχεται από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος της συζύγου αλλά ο ΕΝΦΙΑ καταλογίζεται στον ΑΦΜ του συζύγου, τότε η σύζυγος θα πρέπει να περιμένει να δει τα χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό και ο σύζυγος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ