Θαύμα: 700.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν την εφορία

Αλλά επιπλέον 750.000 δεν πλήρωσαν ούτε... ένα ευρώ.

Θαύμα: 700.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν την εφορία

Μπορεί οι τρεις στους 10 –για την ακρίβεια οι 28 στους 100 καθώς το τελικό ποσοστό αυτών που δεν πλήρωσαν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος να διαμορφώθηκε στο 28%- να μην φάνηκαν συνεπείς στο ραντεβού τους με την εφορία. Τα έσοδα ωστόσο για τον συγκεκριμένο μήνα αναμένεται να φανούν «ωραιοποιημένα». Ο λόγος; Περίπου 700.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν από τώρα την φετινή τους υποχρέωση.

Όχι ότι διέθεταν τα χρήματα. Οι περισσότεροι αξιοποίησαν τη λύση της πιστωτικής κάρτας για να «σπάσουν» το συνολικό ποσό σε όχι τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει το δοσολόγιο της εφορίας αλλά σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια, δεν ενδιαφέρεται για το αν οι φορολογούμενοι μετέτρεψαν μια οφειλή προς το δημόσιο σε ένα χρέος προς τις τράπεζες το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο της τάξεως του 13-15% σε περίπτωση καθυστέρησης των δόσεων. Το δημόσιο θα εισπράξει μαζεμένους τους φόρους των 700.000 φορολογουμένων και το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει τον Ιούλιο επιτυγχάνοντας τον δημοσιονομικό στόχο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 31ηΙουλίου, ήταν η καλύτερη εισπρακτικά ημέρα για το ελληνικό δημόσιο των τελευταίων ετών με τα έσοδα ενός 24ώρου να εκτινάσσονται κοντά στο 1 δις. ευρώ.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί -700.000 να εξοφλούν από τώρα την εφορία και ένα δις. ευρώ να συγκεντρώνεται μέσα σε ένα 24ωρο- δεν σημαίνει όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αισιοδοξεί και για το μέλλον. Είναι προφανές ότι οι 700.000 που εξόφλησαν φεύγουν για φέτος από το... παιχνίδι και σε αυτό μένουν οι περίπου 750.000 που δεν πλήρωσαν καν την πρώτη δόση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τον Σεπτέμβριο το εισπρακτικό αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο πόσο μάλλον όταν τον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Το πρόβλημα μεγαλώνει από τη στιγμή που το συνολικό βεβαιωθέν ποσό φέτος ήταν μικρότερο περίπου κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει ένα δις. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2016 αποκλειστικά από τον συγκεκριμένο φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ