Οι λύσεις για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Βροχή τα αίτημα για έκδοση πιστωτικών καρτών

Οι λύσεις για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Λύσεις αναζητούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις αλλά και τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά τους, την στιγμή που τον Σεπτέμβριο καταφθάνει και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Φέτος και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους των πιστωτικών καρτών την δυνατότητα αποπληρωμής κάθε μίας από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις ή το σύνολο της οφειλής σε 12 άτοκες δόσεις.

Οι πιστωτικές κάρτες που γνώριζαν δόξες τις εποχές των παχιών αγελάδων, έχουν πλέον ως μόνο λόγο ύπαρξης τις πληρωμές φόρων, ενώ οι χρεωστικές κάρτες υποκαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα μετρητά, ακόμη και για συναλλαγές μικρών ποσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 2016, το 20% του φόρου εισοδήματος πληρώθηκε από τους πολίτες με πιστωτική κάρτα και μάλιστα το 80% αυτών έκανε χρήση των 12 άτοκων δόσεων.

Όσοι λοιπόν είναι τυχεροί και έχουν πιστωτική κάρτα με επαρκές όριο για την πληρωμή των φόρων τους, μπορούν να σπάσουν την κάθε μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις σε 12 μικρότερες και με τον τρόπο αυτό θα αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής τους τον Οκτώβριο του 2018. Οι υπόλοιποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών για να μην επιβαρυνθούν από τις προμήθειες στο γκισέ.

Και μπορεί τα αιτήματα είτε για έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας, είτε για αύξηση του πιστωτικού ορίου, να κατατίθενται μαζικά, όμως εξίσου μαζικές είναι και οι απορρίψεις τους από τα αρμόδια τμήματα εγκρίσεων των τραπεζών καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που πληρούν τα κριτήρια για να έχουν στο πορτοφόλι τους πιστωτική κάρτα.

Μόλις το 15% των αιτημάτων παίρνει το «πράσινο» φως, ενώ και τα πιστωτικά όρια είναι σημαντικά μειωμένα και συνήθως δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών που πλέον κινούνται στην περιοχή του 19% με 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ