Πληρωμή φόρων σε δόσεις και... άτοκα

Γιατί οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν τις οφειλές τους μέσω καρτών

Πληρωμή φόρων σε δόσεις και... άτοκα

Τα όρια των πιστωτικών τους καρτών δοκιμάζουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, ενώ στα τέλη του μήνα περιμένουν τον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του χρόνου τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι φορολογούμενοι αδυνατώντας να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αλλά και τους υπόλοιπους φόρους, αναγκάζονται να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών έτσι ώστε να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος σε 9 έως 12 δόσεις, όπως επίσης και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

 

 

Οι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι επιλέγουν την πιστωτική κάρτα από την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία είναι οι εξής:

-Οι δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας είναι άτοκες ενώ η πάγια ρύθμιση της εφορίας συνοδεύεται με επιτόκιο 8,76%.

-Στην περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15% επί της δόσης ενώ αν μείνουν δυο δόσεις απλήρωτες η ρύθμιση χάνεται.

-Αν δεν εξοφληθεί η εφορία έγκαιρα τότε η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο φορολογούμενος κινδυνεύει με λήψη εναντίον του μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Στην περίπτωση των οφειλών προς την τράπεζα δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών καθώς ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώνει, εντόκως βέβαια, μόλις το 2% του μηνιαίου υπολοίπου της πιστωτικής κάρτας κάθε μήνα.

-Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν όχι μόνο το σύνολο κάθε φορολογικής οφειλής αλλά και δόση φορολογικής οφειλής σε δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζεται σε πολλές δόσεις κάθε φορολογική οφειλή επιτρέποντας στους φορολογούμενος να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληρωμή των φορολογικών οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών σε δόσεις είναι πολύ εύκολη καθώς μπορεί να γίνει και μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής εξυπηρέτησης των τραπεζών (web banking) και όχι μόνο μέσω των τραπεζικών γκισέ.

Για παράδειγμα, κάποιος που καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1.500 ευρώ μπορεί να εξοφλήσει σε 9 άτοκες δόσεις, ή σε 12 άτοκες δόσεις, πληρώνοντας μηνιαίως 166 ευρώ ή 125 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ