Στη... φόρα για ελέγχους οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Τι προβλέπει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Στη... φόρα για ελέγχους οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Ορθάνοιχτες για σαρωτικούς ελέγχους  είναι οι λίστες της φοροδιαφυγής (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, Εμβασμάτων εξωτερικού κ.α.), σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους! 

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι γνωμοδοτική και σε κάθε περίπτωση υπερισχύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πλέον της πενταετίας.

Ειδικά για τα εμβάσματα εξωτερικού, αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο, που θα κρίνει αν τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία των τραπεζών μπορούν να διατηρήσουν τις υποθέσεις αυτές ανοιχτές για τον έλεγχο.

Η γνωμοδότηση βρίσκεται πλέον στα χέρια του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ:

- Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.

- Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.

- Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.

- Όλες οι χρήσεις που η παραγραφή τους παρατάθηκε με διατάξεις που ψηφίστηκαν έως και το 2016 έχουν ήδη παραγραφεί καθώς οι σχετικές διατάξεις παράτασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.

- Οικειοθελής αποκάλυψη: Οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά, θα τα πληρώσουν κανονικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ