Ποιους θα συμπαρασύρει το «τσουνάμι» των φόρων

Τα «καυτά» ραντεβού νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το Taxis

Ποιους θα συμπαρασύρει το «τσουνάμι» των φόρων

Από τον Ιούλιο επιστρέφει ο πονοκέφαλος για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία καλούνται, κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν έναν ή και δύο φόρους για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ όσοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών θα πρέπει να υπολογίσουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης.

 

Ο Γολγοθάς των φορολογουμένων ξεκινά από αυτό τον μήνα και θα κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να εισπραχθούν περίπου 11 δισ. ευρώ από τα 27,3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το διάστημα αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μεγάλο με δεομένη την κόπωση που καταγράφεται και αποτυπώνεται στην εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από τα 94 δισ. ευρώ, αφού κάθε μήνα στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για τη μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Για όσους σχεδιάζουν να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.
Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη Αυγούστου, θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών στους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ