Πότε καταφθάνουν τα «μπιλιετάκια» του ΕΝΦΙΑ

«Πονοκέφαλος» για χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα

Πότε καταφθάνουν τα «μπιλιετάκια» του ΕΝΦΙΑ

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται ότι θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Φέτος λοιπόν πάνω από 7,4 εκατ. φορολογουμένων θα κληθούν να πληρώσουν ξανά τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Η εξόφλησή του θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο αν και μπορεί να υπάρξει και Πέμπτη δόση τον Ιανουάριο του 2018. Δηλαδή, ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί ακριβώς όπως πληρώθηκε και πέρυσι.

Το συνολικό ποσό που πρόκειται να βεβαιωθεί στους φορολογούμενους αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί εμπρόθεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και το 2017.

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ στα κτίσματα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό και επηρεάζεται από συντελεστές όπως παλαιότητα και ο όροφος του κτίσματος. κύριος φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή έως και 11,25 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές έως και 0,9%.

Φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
- Το σύνολο της επιφάνειας κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ